Helcomrapport visar Östersjöns problem

Det finns stora miljöproblem i Östersjön, Bälthavet och Kattegatt. De är orsakade av människans aktiviteter. Enligt en rapport från Helcom är miljögifter, övergödning, syrebrist och klimatförändringar de överlägset största problemen.

Klimatförändringar påverkar dessutom de flesta andra miljöproblem på ett negativt och ses i rapporten inte som ett sparat problem utan beskriv som ett problem i samband med att övriga saker som påverkar miljön I Östersjön beskrivs.

Andra saker som också påverkar miljön i Östersjön är bland annat undervattensbuller (i huvudsak från fartygstrafik), fiske, byggen i havet (vindkraft, broar etc), invasiva arter och jakt. Rapporten erkänner inte att människan är en del av naturen precis andra däggdjur, fåglar, fiskar, plankton med mera. Detta trots att de påstår att de gjort en allomfattande studie och rapport (holistisk kallar de den). Men så är det förstås inte.

Människan

Konsekvensen av det är att inget människan gör anses vara naturligt utan det är alltid en påverkan utifrån på naturen: Men i verkligheten skiljer sig inte människans jakt eller fiske från andra djurs jakt eller fiske och därför borde det ses om något naturligt. Inte något negativt för miljön. Jakten på säl och fåglar såväl som fisket är en naturlig del av livet i Östersjön och där ingår också människans jakt och fiske. Därför är det fel att betrakta människans jakt som negativ medan andra djurs jakt betraktas som naturlig.

Det innebär också att rapporten inte tar hänsyn till negativa effekter på miljön i Östersjön som orsakats av andra arter som exempelvis, säl, skarv, spigg och havsörn. Säl sprider sjukdomar och parasiter till torsk och annan fisk. De kan lokalt förstöra fiskbestånd med för stort uttag. Skarv kan lokalt utrota fiskbestånd genom att äta för mycket. Spigg har en mycket negativ påverkan på andra fiskbestånd. Havsörn kan lokalt störa häckningen för andra arter och äta för mycket av andra arter.

Samtidigt kan människans närvaro och aktiviteter vara nåt positivt. Människan kan skrämma bort havsörn så att andra arter gynnas (har studerats vid Stora Karlsö). Genom att jaga säl och skarv kan smittspridning och spridning av parasiter förhindras. Dessutom kan lokala fiskbestånd räddas. Genom jakt på havsörn skulle deras negativa påverkan på många sjöfågelsarter minska. Genom att bedriva reduktionsfiske på spigg skulle andra arters lek kunna gynnas. Osv.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!