Tillståndet för fisken i Östersjön

I en ny rapport från Helcom om miljön i Östersjön presenteras också tillståndet för olika fiskarter i Östersjön, Bälthavet och Kattegatt. För pelagiska arter, dvs arter som lever i den fria vattenmassan är läget bra. För demersala arter är läget sämre men ändå bra för de flesta arter.

Pelagiska fiskarter

Sorgebarnet bland de pelagiska fiskbestånden är sillen i västra Östersjön (Rügensillen) där beståndsstatusen är en katastrof vilket inneburit att det inte längre förekommer något pelagiskt fiske på beståndet. Varken i Östersjön, Bälthavet eller Kattegatt. Även när det gäller lax anser Helcom att situationen är mycket dyster. För övriga pelagisk fiskbestånd är beståndssituationen bra enligt rapporten. Det gäller sillbestånden i östra Östersjön, Rigabukten och Bottenhavet såväl som skarpsillsbeståndet i Östersjön och siklöjebeståndet i Bottenviken.

Enda problemen Helcom tar upp är att sillbeståndet i östra Östersjön och skarpsillsbeståndet fiskas över FMSY vilket innebär överfiske. Detta har åtgärdats genom att kvoten för sill i östra Östersjön minskats. När det gäller skarpsillen är det troligen så att beståndsuppskattningarna kraftigt underskattar beståndets storlek IDet har fiskat över FMSY i 15 år men beståndet har inte minskat i storlek). Detta skulle i så fall innebär att betsåndet inte alls fiskas över FMSY.

Demersala fiskarter

När det gäller demersal fisk så är tillståndet katastrofalt för torsken i Östersjön, Bälthavet och Kattegatt. Något riktat torskfiske av nån större dignitet finns därför inte och har inte heller förekommit på många år. För sandskädda, skrubba (flundra), rödspätta är det inte heller några problem för bestånden även om rödspätta enligt Helcom överfiskas (fiskas över FMSY) i Kattegatt och Öresund. Däremot anses situationen för östersjöflundran var problematisk (de flesta skrubbor i Östersjön är dock vanliga skrubba).

Beståndet av tunga i Kattegatt och Öresund anses dock vara överfiskat (beståndsstorleken under BMSY) även om det inte längre överfiskas (fiskas alltså under FMSY). För piggvar och slätvar saknas data och det gör det också för de flesta kustlevande arter i Östersjön som abborre, mört, gädda, gös och brax. Även för öring saknas data. Läget för ålen är förstås kass och fisket minskar därför för varje år.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!