Tidningen Syre sprider falska nyheter om bottentrålning

I en artikel om att EU-parlamentet avvisat ett förslag om att bottentrålning skulle förbjudas i marina skyddsområden sprider Tidningen Syre flera felaktigheter och falska nyheter. Botttentrålning i marina skyddsområden utförs framförallt av små kustnära trålare. Ett förbud skulle därför främst slå mot det småskaliga kustnära fisket. Detta bryr sig tidningen Syre och dess journalist Ossian Sandin upenbarligen inte om. Men EU-parlamnetet ansåg att det var ett problem.

Ekosystemkollaps?

Miljöpartisten Pär Holmgren uttalar sig också i artikeln om att ekosystemen i haven är nära kollaps. Det påståendet kan kanske vara sant när det gäller vissa hav men troligen inte. För det han menar är att den nuvarande sammansättningen av fiskar, havsdäggdjur, alger, växter, koraller med mera förändras så att havet ekosystem som det ser ut nu inte kommer att se likadant ut i framtiden.

Det är en förändring av ekosystemen men det är inte en kollaps. Utan inget mer än en förändring. Huvudanleningen till sådan förändringar är övergödning, miljögifter och klimatförändringar. Fisket kan också påverka genom exempelvis långvarigt överfiske som i Medelhavet.

I Skagerak, Kattegatt och Östersjön har sannolikt det överfiske som skedde på 1970-talet och 1980-talet också spelat en viss roll. I Nordsjön har överfiske troligen inte spelat någon roll, men det har säkert oljeindustrin. Idag fiskas huvuddelen av alla fiskarter i de nordliga farvattnen hållbart. I Medelhavet och Svarta Havet är det dock lite värre med ett mer omfattande överfiske.

Växthusgaser och klimatet

I artikeln hänvisar Ossian Sandin också till de bevisat felaktiga påståendena om att bottentrålning släpper ut lika mycket växthusgaser som det internationella flyget. Den aktuella studien har visat sig vara grovt felaktig.

Tidskriften Nature som publicerade den ursprungliga studien har efter det publicerat flera artiklar som bevisar att studien är felaktig på ett grundläggande vis. Men Sandin och tidningen Syre fortsätter ändå att sprida de felaktiga uppgifterna som alltså inte är nåt annat än falska nyheter. Bottentrålning har alltså inte alls de negativa klimateffekter som Sandin hävdar att det har.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.