Ålder innebär inte alltid att en blir klokare

Ofta sägs det att äldre är klokare och visare än yngre människor. Och att många yngre blir klokare med åldern: Men Axel Wenblad som en gång i tiden var chef på Fiskeriverket tycks motbevisa den tesen. Han tycks mest ha blivit förvirrad med åldern. Ett öppet brev han skrivit till landsbygdsminister Peter Kullgren är baserat på dumheter och felaktigheter.

Han skriver att Internationella Havsforskningsrådet (ICES) rekommenderade ett stopp för sillfisket (strömmingsfisket) i Östersjön. Det är en ren lögn. Ett felaktigt påstående. Så här skrev ICES:

ICES advises that when the EU multiannual plan (MAP) for the Baltic Sea is applied, catches in 2024 that correspond to the F ranges in the plan are between 41 706 (corresponding to FMSY lower × SSB2024 /MSY Btrigger ) and 52 549 tonnes (corresponding to FMSY × SSB 2024/MSY Btrigger ). The current advice applies to all catches from the stock, including those taken in Subdivision 28.1.

Wenblad påstår också att forskarna är eniga. Det har han rätt i. Men inte eniga om det han påstår de är eniga om. Forskarna (i all fall den överväldigande majoriteten) är eniga om att sillfisket kan fortsätta. Han skriver att den så kallade försiktighetsprincipen måste börja tillämpas. Grejen är den att den sp vitt jag vet faktiskt redan tillämpas. Han verkar inte helt informerad om hur råden formuleras, tas fram och ser ut i verkligheten.

Obalanserad propaganda

Och Wenblad rekommenderar dessutom den förljugna filmen Makten över havet som för fram exakt samma obalanserade propaganda som han själv presenterar i sitt öppna brev.

Exempelvis att fiskestopp är det enda som alltid hjälper. Det är dumheter. Det har inte förekommit något fiske i Bohusläns fjordar på 40 år. Men där finns nästan ingen fisk och de bestånd som en gång fanns kommer inte tillbaks. I Kattegatt har inet förekommit nåt torskfiske på cirka 10 år. Torsken har inte kommit tillbaks. Fisketopp hjälper inte om problemet är nåt annat än överfiske. Problemet, eller snarare problemen, i fallet med torsken i Östersjön är övergödning, syrebrist, klimatförändringar, sälar och parasiter som sprids av sälar. I fallet med laxen är det miljögifter, vattenkraften och klimatförändringar.

När det gäller sillen i centrala Östersjön och Bottenhavet finns det inga problem. Beståndet är hållbart förvaltat och fiskas hållbart. För sillen i västra Östersjön är problemet klimatförändringar. Axel Wenblad tycks faktiskt inte ha nån som helst koll och verkar inte förstå de verkliga problemen. Mot dem hjälper inga fiskestopp.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!