Jäst och tångflugor som odlas på biprodukter från matindustrin kan användas i foder till odlad lax. Genom att ersätta fiskmjöl och sojabönor kan det skapas en mer hållbar och cirkulär matproduktion. Detta enligt en avhandling från Göteborgs universitet.
Mat från vattenbruk är den snabbast växande sektorn i matindustrin. Det innefattar odlad fisk. En viktig anledning är att det är näringsriktig och proteinrik mat. Generellt sett är den också mer hållbart producerad än proteinrik mat från landlevande djur.
Men odlingen av fisk har också sina utmaningar. Det är fiskfodret som är mest problematiskt i sammanhanget. Laxfiskarnas foder står i dag för ungefär hälften av odlingarnas klimatavtryck och utgör även hälften av produktionskostnaden. Genom att studera alternativa och mer hållbara ingredienser i fiskfodret hoppas forskare vid Göteborgs universitet kunna göra vattenbruket ännu mer hållbart.
I en ny avhandling lanseras tångflugornas larver och odlad marin jäst som bra alternativ till fiskmjöl och sojabönor i fodret. Jäst och tångflugor är två råvaror som kan odlas på biprodukter från den marina livsmedelsindustrin, som annars skulle slängas. Fluglarver och marin jäst har över 50 procent högkvalitativa proteiner och höga halter av nyttiga omega 3-fettsyror som fisken behöver för att växa och må bra, vilket i slutänden också ger ett nyttigt livsmedel.
Aktiverar fiskens immunsystem
– Både fluglarverna och jästen har goda näringsvärden och jag kunde notera att fisken åt fodret med god aptit. En annan viktig fördel är att dessa ingredienser kan stärka immunsystemet och därmed skydda fisken från sjukdomar, säger Niklas Warwas i ett pressmeddelande. Han är doktorand vid Göteborgs universitet.
Fokuset för Niklas Warwas avhandling är att undersöka möjligheterna för en mer cirkulär matproduktion som minskar miljö- och klimatpåverkan. Den marina jästen odlades i näringsrikt lakvatten från sillkonservindustrin.
Lakvattnet är en biprodukt som i dag är en kostnad för industrin eftersom vattnet måste renas innan det får släppas ut i havet. Nu kunde vattnet återanvändas för att producera en ny råvara för fiskfoder. På liknande sätt lät han farma tångflugor på en restprodukt från odling av alger.
Ökad livsmedelssäkerhet
Ett stort plus är att varken jästen eller fluglarverna kräver någon större bearbetning innan de kan användas som råvara i fiskmaten, vilket kan minska energiåtgången i fodertillverkningen.
– Både jästen och insekterna kan odlas på en lång rad olika organiska material. Det är en viktig poäng att skapa lokala cirkulära system där fiskfodret kan produceras i närheten av förädlingsfabrikerna, som i sin tur kan anläggas i närheten av fiskodlingarna. Det minskar transportbehovet och gör dessa alternativ till traditionella foderingredienser mer konkurrenskraftiga, säger Niklas Warwas.
I dagens fiskfoder används oftast fiskmjöl, fiskolja och sojabönor som proteinkälla. De är även av intresse som föda för människor. Att minska åtgången av fiskmjöl, fiskolja och soja i fiskfoder och ersätta det med jäst och tångflugor kan därför bidra till en ökad livsmedelssäkerhet.
– Min forskning kan hjälpa Sverige att få en mer cirkulär matproduktion där biprodukterna återanvänds i stället för att slängas bort. Det bidrar till en resurssnålare matindustri som är viktig när tillgången på odlingsbar mark och rent vatten hotas samtidigt som befolkningen ökar, säger Niklas Warwas.
Läs mer:
- Giftig sill blir till ogiftigt fiskmjöl
- Allt mindre vild fisk används till fiskmjöl och fiskfoder
- Fiskmjöl, fiskolja och omega 3
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.