Lägsta tobiskvoten på 10 år i norsk zon

I det preliminära kvotrådet för tobis i norska vatten rekommenderar norska Havforskningsinstituttet att fångsten inte får överstiga 19 000 ton. Om rådet står sig blir det den lägsta tobiskvoten på 10 år.

Under den årliga undersökningen i december använder forskarna en bottenskrapa för yngel i sanden. Det ger en tidig, men något osäker, signal om hur rekryteringen har varit. Mängden yngel har legat under genomsnittet i flera år:

– Skrapetoktet tyder på at rekrutteringen er svak. Flere år med laber rekruttering, gir utslag i en lav bestand totalt, sier havforsker Espen Johnsen.

Om undersökningens resultat stämmer kommer kvoten att ligga på sin lägsta nivå på tio år. Men ändå något bättre än bottenåret 2013.

– Bildet av både rekrutteringen og bestanden for øvrig blir mer riktig etter akustikk- og tråltoktet vi kjører i april, sier Johnsen.

Senast den 15 maj, när fisket redan är igång, ger forskarna ett slutligt kvotråd som kan vara lika med eller högre än det preliminära rådet.

Förra året ökades inte kvoten utan låg kvar på 60 000 ton, i linje med forskarnas rekommendationer. Toppåret 2020 var kvoten som en jämförelse så stor som 250 000 ton.

Forskarnas råd är att hålla tobisfälten i områdena 4 (ligger i brittisk zon) och 5 stängda eftersom det finns för lite fisk för att säkerställa en hållbar beståndsstorlek. Vikingabanken längst i norr har varit nästan tom på tobis sen 2010. Den har varit stängd för fiske av tobis lika länge.

Under de senaste tre åren har forskarna också observerat starka årsklasser av vitling och kolja på sandbankarna. Det kan också ha påverkat rekryteringen. 

– De har nok en del tobisyngel på samvittigheten, sier Espen Johnsen.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!