Utflyttad trålfiskegräns kan inte bara stoppas av Finland

Sportfiskarna har skrivit till regeringen om trålfiskegränsen och att Finland inte borde tillåtas stoppa en utflyttad trålfiskegräns. Det som de vill är att Finland inte ska få stoppa är de försök som ska genomföras med en utflyttad trålfiskegräns från dagens 4 sjömil till territorialvattengränsen på 12 sjömil.

Sverige kan ju i princip besluta om en utflyttning utan att fråga Finland. Men det skulle att finska trålare fortsatta skulle kunna tråla in till den nuvarande trålfiskegränsen på 4 sjömil. Detta medan svenska trålare skulle få fiska utanför 12 sjömil. Dessutom skulle även danska trålare få fiska in till den nuvarande trålfiskegränsen så vitt jag förstått avtalet rätt.

För det är inte bara Finland som kan stoppa en utflyttning utan även Danmark. Men det har Sportfiskarna tydligen glömt bort även om det kanske inte spelar nån större roll då Danmark knappast kommer att lägga sig i en utflyttning av trålfiskegränsen i Bottenhavet..

Anledningen att Finland och Danmark kan ha invändningar mot en trålfiskegräns på 12 sjömil och kan fortsätta fiska om Sverige ensidigt beslutar om utflyttning är att de tre länderna har avtal som möjliggör att deras fiskebåtar kan fiska på varandras territorialvatten.

Viktigt avtal

För svenska båtar är det ett viktigt avtal då en del av det småskaliga fisket med garn och krok efter torsk, makrill och sill sker på danskt territorialvatten utanför Skagen och Hirtshals. Även trålfiske efter sej, kolja, torsk, sill, makrill, tobis, sperling (vitlinglyra) och brisling (skarpsill) kan ske i danskt territorialvatten.  I Östersjön sker svenskt fiske av sill nära Bornholm.

En uppsägning av avtalet skulle sannolikt drabba svenska yrkesfiskare mycket hårdare än finska och danska. Det kan därför inte vara ett alternativ. Och då har Finland och Danmark möjlighet att förhindra en utflyttning av trålfiskegränsen i Sverige.

En utflyttning av trålfiskegränsen kommer troligen inte att betyda nånting för sillen (strömmingen) i Bottenhavet. Det är en symbolisk handling utan större betydelse. Om Finland skulle stoppa hela förslaget är det därför ingen katastrof.

Läs mer om trålfiskegränsen

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.