Fiskvandring mellan Mälaren och havet har alltid varit möjligt

I samband med nya Slussen i Stockholm har det också anlagts en fiskväg. Det har fått Jan Ohlsson på Fisheco att utropa att det är första gången på flera hundra år som fisk kunnat simma mellan Mälaren och havet. Det är superfel. Fiskvandring mellan Mälaren och havet har alltid varit möjligt. Genom Norrström där vattnet flyter fritt. Fri väg har fisken alltid haft genom Norrström.

Norrström

Norrbro där Norrström forsar ner mot Strömmen och Östersjön. Bild: Holger.Ellgaard Licens: CC BY-SA 3.0

Men Jan Ohlsson kanske aldrig har varit i Stockholm så han känner inte till Norrström. För hur skulle han annars kunna ha så kapitalt fel. Om jag hade varit Ohlsson hade jag nog tyckt det var pinsamt. Nog för att vi alla har fel med jämna mellanrum och misstar oss på vissa fakta. Men att inte känna till att Mälaren alltid har haft fritt strömmande vatten till havet förefaller vara långt över vad den fiskerityckare som Ohlsson borde kunna ha fel om.

I artikeln av Jan Ohlsson säger en företrädare för de som installerat en fiskräknare så här:

– Vi monterade räknaren 3/6 och vatten släpptes på i fiskvandringsleden runt den 15/6. På denna korta tid har räknaren registrerat närmare 25.000 fiskar. Lite häftigt med en vandringsväg som varit stängd i över 380 år säger Stefan Kläppe på fiskdata/ TiVA.

Det är däremot ett korrekt uttalande. Någon fisk har inte kunnat vandra förbi just slussen på 380 år och det är ju kul att det nu är möjligt. Däremot har fisk som sagt kunnat vandra mellan Mälaren och havet ändå. Det är dock möjligt att det endast varit möjligt för fiskarter som gillar att simma mot strömmen och inte för andra arter. Men för lax, öring, nors och många andra arter har det helt klart varit möjligt.

Fiske i Norrström

Fram till 2010-talet fanns det exmpelvis håvfiske av nors i Stocholms ström (Norrström). I Norrström fångas dessutom hundratals laxar och havsöringar varje år och sportfiskare är en vanlig syn, både ute i Norrström och på dess kajer. År 2000 fångades här en lax som vägde nästan 22 kg. Det finns ett 30-tal olika fiskarter i Norrström, vilket gör den till det artrikaste fiskevattnet i stockholmsregionen. Detta borde faktiskt Jan Ohlsson känna till.

PS: Jan Ohlsson har ändrat artikeln i Fisheco efter att jag skrev mitt inlägg.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.