Skagen blir hemmahamn för utländska båtar

Idag är Skagen på en lång rad olika sätt Danmarks största fiskeläge och fiskehamn. Danmarks största fiskebåt, S 349 Gitte Henning (Kjeldsen) hör hemma i Skagen och såväl tonnagemässigt som när det gäller mängden landad fisk är hamnen i Skagen den största danska fiskehamnen. Förutom att vara hemmahamn till de flesta av familjen Kjeldsens båtar och många andra danska fiskares båtar är Skagen också hemmahamn för ett antal svenskägda fiskebåtar, exempelvis familjen Johanssons S 264 Astrid som för närvarande ställs i ordning på Karstensens varv, S 205 Ceton (Claesson), S 144 Themis (Ryberg) och S 158 Saron som ägs av fiskebäcksfamiljen Axelsson.

Inte nog med det. Skagen är på väg att bli hemmahamn för båtar som inte är registrerade i Danmark. Den första icke-danska båten som gör Skagen till hemmahamn är den nordirländska båten N 905 Voyager som ägs av familjen McCullough:

”Jeg har altid følt mig velkommen i den særlig imødekommende atmosfære her i Skagen,” forklarer han. ”Det gælder både hos FF og i samarbejdet med havnen og havnedirektør Willy B. Hansen,” siger han. ”Faciliteterne og fleksibiliteten i alle situationer er et kendetegn for samarbejdet både med FF og Skagen Havn, og derfor har jeg valgt den som ny hjemhavn. Der arbejdes på et professionelt grundlag. Jeg har for nylig landet 2.200 tons blåhvilling med mit skib N. 905 ”Voyager”.” Der er en imødekommende atmosfære i Skagen, siger den irske skipper

Arnold McCullough og N 905”Voyager” er ikke ene blandt fremmede både, der vælger Skagen som ny hjemhavn. Flere er på vej, og dem fortæller vi snarest om.

N 905 Voyager är dessutom byggd på Karstensens i Skagen och har under lång tid lossat mycket fisk i hamnen. Skagen är också den viktigaste hamnen för svenska båtar då större delen av den pelagiska fisk som fångas landas i den nordjylländska hamnstaden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!