Varför har ryskägda fiskebåtar bytt till svenska namn?

Ett antal fiskebåtar tillhörande det belgiska men ryskägda företaget Inok N.V. har precis bytt till svenska namn. Alla båtarna har St. Vincent och Grenadinerna som flaggland men de fiskar främst utanför västafrikas kuster. Enligt ryska skeppsregistret så är ägandet och skötseln av de flesta av dem fortfarande knutet till Inok N.V.

Tidigare hette alla sex båtar det gäller namn som började med ”King”, men nu heter de Bornholm (tidigare King Klip), Fredrikshamn (King Ray), Gotland (King Bass), Helsingfors (King Bora), Sveaborg (King Dory) och Trondheim (King Fisher). Alla båtarna är gamla sovjetiska fabrikstrålare och finns fortfarande upptagna på Inoks hemsida som fartyg de sköter och handhar. Gotland är på 3 816 bruttoton, Helsingfors på 4 378, Bornholm, Fredrikshamn och Trondheim på 4 407 och Sveaborg på 5 925. Varför båtarna bytt namn är oklart men förändrat ägande är ju något som kan förklara namnbytena.

Svensken Magnus Roth har nyligen sålt sin andel i Karat Group/Ocean Trawlers och köpte år 2014 via sitt holdingbolag i Hong Kong det litauiska företaget Baltlanta som huvudsakligen fiskar utanför Västafrika. Det är en inte alltför långsökt tanke att Magnus Roth nu också köpt Inoks 6 båtar. Om det verkligen är så vet jag dock inte. Precis som i fallet med Baltlantas båtar där den tidigare ägaren behållit management för fiskebåtarna är det nog sannolikt att Inok i det fall Roth är köpare av båtarna också de behåller management för de sex St. Vincent-flaggade båtarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements