Stor upprördhet över sossarnas beslut om bottentrålsförbud

Socialdemokraterna tog ett beslut om att arbeta för bottentrålsförbud. Något som skulle innebär att allt kustnära och småskaligt fiske i Sverige i praktiken slogs ut. Speciellt hårt skull ett förbud slå i norra Bohuslän där basen för fisket är bottentrålsfiske av räkor och kräftor. Något alternativ till bottentrålning av räkor finns inte och burfiske kan inte ersätta allt trålfiske när det gäller kräftor.

Upprördheten över socialdemokraternas kongressbeslut är därför stor i norra Bohuslän. Både bland lokala socialdemokrater, yrkesfiskare och politiska konkurrenter. Men det är inte bara i norra Bohuslän som upprördheten är stora, utan det gäller också i Göteborgsområdet (bland annat genom insändare i GP från yrkesfiskare) och Halland.

Beslutet från socialdemokraternas kongress om att driva bottentrålsförbud är så dåligt underbyggt och verklighetsfrämmande att det i praktiken är ett beslut som inte går att genomföra. Regeringen har också flera gånger sagt att de inte kommer att ända fiskeripolitiken. Sara Colliander, departementsråd, sa tydligt på SFPO:s årsstämma att någon förändring av fiskeripolitiken inte var aktuell och för ett år sen sa Sven-Erik Bucht i en intervju att något bottentrålsförbud inte var aktuellt.

Trots beslutet på socialdemokraternas kongress är det med stor sannolikhet så att regeringen inte kommer att arbeta fram något förslag om bottentrålsförbud och inte heller kommer att arbeta för att driva igenom det i EU.

Det finns också två andra partier som är för ett bottentrålsförbud, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!