Royal Greenland

Royal Greenland A/S är ett fiskeriföretag som ägs av den grönländska lokala myndigheten. Det är ett gammalt företag med ett förflutet som en del av den danska kolonialmaktens strukturer på Grönland:

Vores historie går tilbage til 1774, hvor al handel i Grønland blev overtaget af den danske stat, som grundlagde Den Kongelige Grønlandske Handel.

Den Kongelige Grønlandske Handel havde statsligt monopol indtil 1950 og fungerede som institution helt frem til 1985, da det blev konverteret til eksportfirmaet Proeks. Kort efter blev Proeks til Royal Greenland, som blev synonymt med grønlandske produkter af særlig høj kvalitet. I 1979 overtog det grønlandske Hjemmestyre virksomheden og i 1990 omdannede man det til et aktieselskab. I dag bliver Royal Greenland betragtet som Grønlands økonomiske flagskib.

Företaget har 1 800 anställda, varav 800 på Grönland och 200 i Danmark. Det har funnits planer på att privatisera verksamheten men på grund av bristande lönsamhet i verksamheten och andra orsaker så har det ännu inte blivit så. Företaget äger tre stora räktrålare, GR 6-6 Akamalik på 3 207 ton, GR 6-403 Qaqqatsiaq på 2 772 ton och GR 8-325 Nataarnaq på 2 838 ton. Dessutom äger man en större fiskebåt, GR 6-500 Sisimiut på 2 373 ton. Trålaren Sisimiut är inriktad på att fiska hälleflundra, torsk, kolja etc. Alla dess fyra trålare är frystrålare.

Förutom de nämnda jättetrålarna så äger Royal Greenland också tre mindre räktrålare, GR 6-308 Lomur på 810 ton, Sermilik på 236 ton och GR 3-38 Ittut på 188 ton. Dessutom tre ännu mindre båtar inriktade på hälleflundrefiske. Man äger också 50% av fiskeriföretaget Gaia Fish A/S och 50% av Ice Trawl Greenland A/S. Det senare företaget äger desstom 50% i Gaia Fish så det bolaget kontrolleras av Royal Greenland. Enligt Fiskerforum.dk är det Ice Trawl Greenland som äger Nataarnaq och enligt Maritime Connector är det Gaia Fish som äger Lomur.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Royal Greenland”

Kommentarer är stängda.