MFV Lootus

MFV Lootus Oy är ett estländskt företag som driver två fiskebåtar som fiskar för den spanska företagsgruppen Grupo Profand. Av allt att döma är det estniska företaget inte ett dotterbolag till Grupo Profand utan enligt andra källor ägt av Grupo Oya Perez.

MFV Lootus (och dess tidigare systerbolag Lootus Teine) är och har varit ägare till två fiskebåtar som ägnar sig åt fiske i Nordatlanten efter torsk, rocka, hälleflundra med mera. De två båtarna heter idag Armastus (tidigare Lootus II) som är på 555 ton och Madrus på 1 602 ton.

Grupo Profand är resultatet av en fusion mellan Congelados Marinos Promar och Frigorificos Fandiño och anges som manager för båtarna Madrus och Armastus. Armastus (Lootus II)  har i likhet med flera andra fiskebåtar som ägs av Grupo Oya Perez varit eller är upptagen på listor över fiskebåtar som ägnat sig åt olagligt fiske med otillåten utrustning, utan kvoter osv:

On February 22nd 2002, the owner company of the Lootus II, MFV Lootus Ltd, was given a 5000 EEK (ca 400 USD) fine by the county court of Tartu, Estonia. The court also confiscated their property with a total value of approximately 1,15 million EEK (ca 90.000 USD), accusing one of company’s boats in catching 71 tons of illegal fish on the territory of North Atlantic Fisheries Organization (NAFO). On the 19th of December 2004 Greenpeace discovered the Estonian flagged Lootus II using the fishing net with too little meshes according to the standards of NAFO. According to Greenpeace, Lootus II has been cited seven times since 2000 for breaking NAFO rules. However some of these were only small violations. In August 2005 Greenpeace ship Esperanza was able to film the Lootus II catching halibut. The Lootus II had been bottom trawling in the same area for 18 hours, which is highly irregular. Usually trawling lasts only for about six to eight hours. Greenpeace crew suspected that the fishing crew refused to haul in their nets, because they were being watched.

Reason for blacklisting: August 7, 2006 – NAFO inspectors issued one citation to the Estonian vessel LOOTUS II for misreporting catches July 31, 2006 – The Estonian vessel LOOTUS II was issued one citation for misrecording catches. This is considered to be a serious infringement of NAFO’s conservation and enforcement measures. December 18, 2006 – The Lootus II, an Estonian vessel, was given a citation for small mesh size. July 31, 2004 – The Estonian vessel LOOTUS II was issued one citation for misrecording catches. This is considered to be a serious infringement of NAFO’s conservation and enforcement measures.

Även Madrus har bötfällts för fiskeribrott. Det mest ökända av Grupo Oya Perez fiskebåtar är dock backebåten Ross, numera Limpopo, som olagligen fiskat patagonisk tandfisk i Sydatlanten:

The armed Australian patrol ship Oceanic Viking has uncovered further evidence of fishing boats operating in Antarctic waters, but outside Australia’s Exclusive Economic Zone (EEZ), in contravention of an international agreement designed to protect valuable species such as the Patagonian toothfish. http://www.bymnews.com/new/conte nt/view/22868/82 Oceanic Viking had detected nine unregulated fishing boats during its 2006 patrol of the Southern Ocean in the BANZARE Bank area, just outside Australia‘s Heard Island and McDonald Islands (HIMI) EEZ.. The nine vessels the Oceanic Viking detected were the Sargo, Hammer, Ross, Condor, North Ocean, South Ocean, East Ocean, West Ocean and the Odin. Information obtained from the vessels indicates they were flagged to Togo, China and Cambodia.

Limpopo är på 555 ton och senast kända flagga var Togo. Om Limpopo fortfarande existerar och/eller fiskar är däremot lite oklart.

Trots att båtarna Lootus II (numera Armastus) och madrus uppenabrligen har ägnat sig åt otillåtet fiske så menar Estlands regering att så inte är fallet. Det förefaller onekligen lite märkligt med tanke på att bägge båtarna dömts och Lootus II dessutom för allvarliga fiskeriförseelser.

Om det finns något samband mellan Grupo Profand och Grupo Oya Perez vet jag inte, men fler olika saker gör att man kan misstänka det.  Profands båtar fiskar i samma vatten som Grupo Oya Perez olika tjuvfiskebåtar fiskat i och man har båda två kopplingar till bolagen i Estland.

Förutom de båtar som hittills nämnst har Grupo Profand fler båtar, i Argentina äger dotterbolaget Pesquera Desdeado båtarna Espadarte på 812 ton, Claudina, Cristo Redentor på  164 ton och Mar Austral på 294 ton. Cristo Redentor tycks vara en liten kustfiskebåt och Mar Austral en kustfiskebåt med bottentrål för kräftor medan Espadarte och Claudina är  jiggfiskebåtar för bläckfiskfiske i Sydatlanten. Alla hemmahörande i Argentina. I Spanien äger dotterbolaget Fletainvest backebåten Bouso på 301 ton som fiskar i Indiska Oceanen och i Senegal äger dotterbolaget Seneefand backebåten Borealis på 651 ton. Dessa båtar ägnar sig sanolikt i huvudsak åt tonfiskfiske. Ett fiske som i sin helhet är tveksamt. I en del internationella källor uppges denna båt dock vara ägd av Balsur Espana. Bägge de sistnämnda båtarna fiskar normalt i Indiska Oceanen. Borealis har/är även den varit upptagen på olika listor över båtar som ägnat sig åt tveksamt fiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.