Ny förhandlingsrunda om makrillkvoterna

EU, Norge, Island, Färöarna med flera förhandlar denna vecka återigen om makrillkvoterna för nästa år. I flera år har Färöarna och Island saboterat överenskommelser kring makrillkvoterna och ensidigt fiskat mycket mer än vad forskarna anser vara långsiktigt hållbart. Anledningen till Färöarnas och Island oansvariga hållning har varit att de vill ha större makrillkvoter än de historiskt haft då makrillen allt mer upprätthåller sig i deras fiskevatten och inte på EU:s fiskevatten. EN tidigare förhandlingsomgång i år ledde inte till nån överenskommelse.

Makrill

Den norska fiskeriministern Elisabeth Aspaker har förberett denna nya  förhandlingsrunda genom att träffa sina färöiska och isländska kollegor, Jacob Vestergaard respektive Sigurður Ingi Jóhannsson, samt EU:s fiskekommissionär Maria Damanaki. Aspaker har bland annat uttalat:

– Eg har vore klar på at alle partar bør halde seg til tidlegare avtalt fordeling til ein eventuell ny avtale er på plass. Ingen part bør vedta kvotar på einsidig grunnlag som gjer at vi overstig dei råda forskarane har gitt, seier Aspaker.

– Det er viktig for meg å møte og etablere gode relasjonar til kollegaer frå land som vi må samarbeide med, fordi vi har interesser i dei same, viktige fiskebestandane. Derfor var det eit nyttig møte der vi drøfta om det er mogleg å komme vidare i vanskelege saker som forvaltninga av makrell og sild, sa fiskeriministeren.

Aspaker sa at ho er opptatt av å finne løysingar som er balanserte for alle partar og som tar vare på kravet til ei berekraftig forvaltning.

I praktiken gäller förhandlingarna mer än makrillen för norska organisationen Fiskebåt som företräder de stora norska fiskeriföretagen vill inte ha någon överenskommelse med Färöarna om norsk vårlekande sill (NVG-sill, Atlantoskandisk sill) om ingen överenskommelse om makrillkvoterna föreligger. Även när det gäller NVG-sill har Färöarna under flera år ensidigt ägnat sig åt överfiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!