Är det bara fiskeriföretag på Rörö som är riktigt lönsamma?

Jag gick i ett tidigare inlägg igenom vilka fiskeriföretag som är störst vad det gäller omsättning och bokförda tillgångar. Överlägset störst sammantaget är de företag som ägs av familjen Johansson på Rörö med sammanlagda tillgångar på uppemot 850 miljoner SEK och en sammanlagd omsättning i de svenska företagen på 137 M SEK.

E 532 Rockall

E 532 Rockall. Astrid Fiskeri A/S

Familjen Claessons företag Fiskeri AB Ginneton i Fiskebäck och Gifico ApS i Danmark har tillgångar på 260 M SEK och det svenska företaget  omsatte 59 M SEK. Det enda övriga företag som sannolikt är i samma storleksordning som Ginneton är familjen Ahlströms Torönland HB, men då det är ett handelsbolag finns inga aktuella siffror tillgängliga.

Lövön AB har tillgångar i samma härad med  124 M SEK vilket också familjen Rybergs Themisföretag har. Familjen Rybergs företag har bokförda tillgångar på omkring 200 M SEK och AB Clipperton cirka 100 M SEK.

När det gäller redovisad vinst så är dock de Röröägda företagen i en klass för sig. De flest andra fiskeriföretag redovisar mycket liten vinst, ingen vinst alls eller förlust. De 5 vinstrikaste företagen under 2012 var samtliga Röröägda.

Vinster i fiskeriföretag 2012, M SEK eller i förekommande fall M DKK.

Astrid Fiskeri A/S, 64, Esbjerg, Johansson, Rörö
Astrid Fiske AB, 48, Rörö, Johansson, Rörö
Themis Fiskeri AB, 15, Rörö, Ryberg, Rörö
Themis Fiskeri A/S, 7, Thyborøn, Ryberg, Rörö
Astrid Pelagic AB, 7, Rörö, Johansson, Rörö
Fiskeri AB Roxen, 4, Önnered, Magnusson, Önnered
GG 504 Fiskeri AB, 3, Styrsö, Olsson, Styrsö (GG 504 Orion)
Båt GG 330 Carmona AB, 3, Dyrön, Gustavsson, Dyrön
Ahlström & Larsson Fiske AB, 2, Fiskebäck, Ahlström och Larsson, Fiskebäck
Bristol Fiske AB, 2, Donsö, Jansson, Donsö
Fiskeri AB Ginneton, 2, Fiskebäck, Claesson, Fiskebäck
Mette Fiskeri AB, 2, Fiskebäck, Ahlström, Fiskebäck

Av bolagen i listan har tre företag, Fiskeri AB Roxen, Ahlström & Larsson Fiske AB och Båt GG 330 Carmona AB sålt sina båtar under 2013. Istället har bolaget Ahlma Fiskeri Ab som ägs av familjerna Magnusson och Ahlström den båt som tidigare tillhörde Båt GG 330 Carmona AB. Astrid Pelagic har också sålt en båt, i det fallet till familjen Axelsson i Fiskebäck (GG 158 Sunnanland). AB GG 504 Fiskeri gjorde ingen liknande vinst åren innan och är ett mindre fiskeriföretag så den stora vinsten under 2012 har säkert några speciella orsaker.

S 144 Themis

GG 912 Sunnanö som idag heter S 144 Themis.

Det kan väl knappast vara så att alla fiskare utom de på Rörö sysslar med avancerad skatteplanering och undanhållande av vinster i företagen. Eller att alla andra tar ut allt överskott i löner så att företagen därför inte visar några vinster. Sannolikt är det inte så. Varför Röröföretagen visar så mycket större vinster än de andra företagen är alltså oklart, men kanske är det så enkelt att fiskarna på Rörö är duktigare både på att fiska och att bedriva affärer. På Rörö finns ytterligare två Fiskeriföretag, Svanen Fiskeri AB och Fiskebåten Rossö HB. För det senare bolaget finns inga siffror men Svanen gick med vinst och det gör säkert också Rossö. Vinsterna 2012 och innan dess var inte så stora men det handlar ju om mindre fiskeriföretag. De två mindre fiskeriföretagen äger dessutom en mindre fiskebåt tillsammans i ett partrederi, Tristan.

Resultaten i fiskeriföretagen varierar dock med om de köpt ny båt, har en gammal båt, sålt en båt, sålt kvoter, köpt kvoter och liknande. AB Clipperton och Lövön AB hade exempelvis nya båtar. Bägge bolagen liksom Carmona AB hade också bättre resultat åren innan då de var i klass med vinsterna i Astrid Fiske AB. I övrigt har bolagen som listas ovan och andra fiskeriföretag i stort sett samma vinster åren innan. Lite upp och lite ner. Röröföretagen framstår även över tid som mer lönsamma och framgångsrika. Themisbolagen liksom Astrid Pelagic AB är nya, så det är svårt att jämföra bakåt i tiden där.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på ”Är det bara fiskeriföretag på Rörö som är riktigt lönsamma?”

 1. Themis redovisar en omsättning på 11 050K och ett resultat på 16 932K på ett nystartat företag. Svårslaget i alla avseenden.

  Du missar även att flera företag verkar periodisera vinsten. Tex Ginneton som har en vinst på nästan 9 miljoner, men årets resultat hamnar på 2m.

  1. Ja så är det förstås, men jag tror båtköp, båtförsäljningar (påverkar ju avskrivningarna), kvotköp och kvotförsäljningar är huvudorsaken bakom variationerna. Man köper och säljer hela tiden, mer under vissa år än andra.

   Sen är det nog så att bokslutsåret för Astrid Fiske AB är 18 månader, däremot är det inte så för de andra Astrid-bolagen.

   Themis är överhuvudtaget märkligt. Det går inte att följa hur de skaffar sig kvoterna i Danmark där det är ett av de nio största fiskeriföretagen. När det gäller Astrid kan man däremot lätt begripa hur det gått till och varifrån en stor del av pengarna kom från början (Försäljningen av Astrid Fiskexport AB till Kennermervis-koncernen). Themisägarna var i stort sett bankrutta år 2010 (det är vad man säger hemma på Rörö i alla fall). Motsatsen alltså.

Kommentarer är stängda.