När kommer första fiskarfamiljen in på svenska rikinglistan?

På listan över Danmarks 100 rikaste år 2012 fanns två fiskarfamiljer med. Familjen Barslund på Bornholm och familjen Kjeldsen från Skagen. Deras förmögenhet var 1,1 miljarder respektive 0,95 miljarder DKK. Barslund äger räkfiskeföretaget Ocean Prawns A/S med båtar i flera länder:

Adm. direktør Kristian Barslund Jensen, der sammen med sine sønner driver OceanPrawns i Nexø på Bornholm, fisker rejer ved Canada med to trawlere under canadisk flag. Desuden ejer han personligt en trawler under estisk flag, der fisker i grønlandske farvande.

Virksomheden har tilbage i begyndelsen af 80´erne erhvervet fem af de eksisterende 17 rejekvoter i Canada. De 20.000 tons, som OceanPrawn kan fiske via kvoterne, indbringer firmaet gode penge. Dels fordi skibene er beskæftiget døgnet rundt – dels fordi OceanPrawns sidder på hele værdikæden fra fangst til den kolde køledisk i butikkerne i samarbejde med den canadiske partner, Clearwater.

»Men det handler også om at vide, hvordan man fisker bedst. Hvor i havet hvilken type rejer er, hvornår. Det er vi blevet ganske gode til«, forklarer direktør Kristian Barslund Jensen.

Familjen Kjeldsen äger Gitte Henning A/S som snart får (precis fått?) en ny jättetrålare levererad. Gitte Henning A/S äger alltså Danmarks största fiskebåt och dessutom större pelagiska kvoter än någon annan. Det är här som Sverige kommer in. För det finns en svensk fiskarfamilj som äger kvoter i samma storleksordning som familjen Kjeldsen.

Gitte Henning

Gitte Henning

Familjen Johansson från Rörö via sitt danska företag Astrid Fiskeri A/S. Kanske har Johanssons större skuldsättning än Gitte Henning A/S, kanske är deras kvoter lite mindre värda (även om de nyss köpt på sig ytterligare kvoter genom att köpa S  456 Anne Mie med kvoter och sen sälja båten igen, men utan kvoter).

Båten Johanssons äger i Danmark via Astrid Fiskeri A/S, E 532 Rockall, är också rejält mycket mindre än den nya Gitte Henning. Å andra sidan äger Johansson också svenska kvoter och en stor svensk fiskebåt, GG 764 Astrid. I Danmark har familjen dessutom beställt en ny större båt som ska heta Astrid. Vad som då händer med svenska Astrid är oklart, men kanske lämnar Johansson det svenska fisket för gott och blir enbart danska fiskare precis som en annan Rörö-familj, Ryberg, gjort. Så även om Johanssons på Rörö kanske ännu inte platsar bland sveriges miljardärer tycks det i praktiken enbart handla om en tidsfråga innan de gör det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”När kommer första fiskarfamiljen in på svenska rikinglistan?”

Kommentarer är stängda.