Ökat makrillfiske vid Grönland

Grönland gör som Färöarna och Island. De skiter i de internationella förhandlingarna och vetenskapliga råd vad det gäller makrillfisket. De har helt ensidigt beslutat öka makrillkvoten från 60 000 ton år 2013 till 100 000 ton år 2014:

– Efter det vellykkede forsøgsfiskeri efter makrel i 2013 har departementet erfaret, at interessen for at indgå i fiskeriet er betydeligt større end forrige år. Det er således for at imødegå den store interesse, at kvoten søges forhøjet, siger Finn Karlsen, som er medlem af departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug under det Grønlandske Landsstyre på deres egen hjemmeside.

V Der foreligger i dag flere ansøgninger, som både dækker over grønlandske fartøjer og udenlandske fartøjer. På nuværende tidspunkt er der søgt om at fiske 288.000 tons makrel. I Grønland vurderer man, at store fangster af makrel i 2014 vil give en fordel i fremtidige forhandlinger.

Ett stort antal fiskebåtar vill alltså delta i makrillfisket vid Grönland. Såväl grönländska båtar som norska, isländska och danska. Fler av de grönländska båtarna är dessutom tidigare norska och isländska som sålts till Grönland. Ofta är isländska företag delägare i båtarna:

Polar Amaroq (ex. Gardar), Beitir (ex.Eros), Christian I Grotinum (ex.Kvannøy) skal etter det Kystmagasinet forstår være blant de grønlandske og utenlandske fartøyene som det er søkt om fisketillatelse for.

Ifølge den grønlandske avisa Arctic Journal har grønlandske redere søkt om kvoter på til sammen 288.000 tonn. De står i kø med noen egne, og mange chartrede utenlandske fartøyer. I fjor deltok chartrede fartøyer fra Kina, Russland og Island. I år er det etter det Kystmagasinet også forstår flere færøyske fartøyer det søkes om kvote for.

Makrellen ble i fjor fisket av fire grønlandske rederier. Førstehåndsverdien er anslått til cirka 550 millioner norske kroner.

I makrillfisket vill även isländska, norska och färöiska båtar delat och förra året fiskade även ryska och kinesiska båtar i grönländska vatten.

Polar Amaroq

Polar Amaroq (tid. Gardar) I Skagen. Foto: Kent Bandholm

Grönländska båtar som är utrustade för makrillfiske är GR 6-49 Polar Amaroq (ex Gardar)  och GR 18-119 Erika (tidigare Birtingur). Båda ägda av Polar Pelagic (tidigare East Greenland Codfish) som i sin tur är delägt av isländska Sildarvinnslan. Erika tycks dock för närvarande befinna sig i Marocko. Kanske ska hon säljas för fiske i Västshara. Det kan ju behövas en båt som ersätter Meya som ju drabbats av ett allvarligt haveri och för närvarande befinner sig på varv i Las Palmas. På varvet lär Meya förbli en längre tid om min information om haveriet är korrekt.

Erika

Erika

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Ökat makrillfiske vid Grönland”

Kommentarer är stängda.