Intressant om svenskt fiske på 1800-talet

Prosten och sillenProsten och sillen är en fantastisk bok om och av prästen Carl-Ulrik Ekström. Först är det en del skriven av Lars Edvard Larsson som handlar om prästen själv och den tid han var verksam. Början av 1800-talet, när sillperioden var över och Bohuslän kastats in i fattigdom efter en period av överflöd.  Det är fantastiskt intressant.

Den andra delen av boken är ännu intressantare. Det är Ekströms beskrivning av det bohuslänska fisket, vilka fiskarter som fiskade och hur de fiskades. Hur snörpvad var typiskt för det bohuslänska fisket och knappast användes nån annan stans. Hur användandet av vad redan då kritiserades för att ta för mycket fisk och vid användning på lekområden för att ta all fisk, även yngel och andra arter än målarten som oftast var sill. Torskfisket med backor i Nordsjön hade redan då blivit ett viktigt fiske och ostronfiske var i motsats till idag ett viktigt fiske. Vidare om när och vad olika typer av fiske bedrevs samt efter vilka arter det bedrevs vid olika tidpunkter på året.

Det är en fascinerande bok, utgiven av Båtdokgruppen år 2012.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!