Fiskebäcks hamn måste muddras

Hamnen i Fiskebäck, kanske främst inloppet till hamnen i Fiskebäck är på väg att bli för grunt. Redan idag finns det tre fiskebåtar med Fiskebäck som hemmahamn som inte kommer in i hamnen, GG 203 Ginneton, GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland. Dessutom finns det en danskflaggad båt, S 205 Ceton, som ägs av en Fiskebäcksfamilj som inte har en chans att komma in i Fiskebäcks hamn.  För ytterligare minst en båt är det svårt att komma in, Det är GG 158 Sunnanland och kanske har också GG 206 Ahlma (som egentligen har Önnered som hemmahamn) en del problem.  De tre förstnämnda båtarna brukar istället ligga i Frihamnen i centrala Göteborg. Där ligger också S 205 Ceton de gånger hon är i Sverige och en fiskebåt som är hemmahörande i Göteborg, GG 229 Bristol.

GG 158 Sunnanland

GG 158 Sunnanland i Fiskebäcks hamn. Foto: Lennart Ramsvik, Maritimbild

Andra stora svenska fiskebåtar ligger i hamnarna på Donsö, Fotö, Öckerö och Rörö. På Rörö kom Sunnanland (tidigare GG 64 Astrid Marie) in i hamnen som är mycket mindre än Fiskebäcks hamn. Även GG 764 Astrid kommer in i Rörös hamn. Det gör däremot inte de Röröägda danskflaggade båtarna E 532 Rockall och S 144 Themis. Inte heller kommer S 264 Astrid att komma in i Rörö hamn när hon är färdigbyggd och levererad. När S 144 Themis är  i Sverige ligger båten i Öckerö hamn. Rockall besöker aldrig Sverige. Ingen av dem kommer idag in i Fiskebäcks hamn.

Möjligheten att ligga i Frihamnen kommer dock att försvinna inom några år. Vart fiskebåtarna då ska ta vägen är det ingen som vet. Absolut inte Göteborgs kommun som snarare tycks motverka fisket. Alla kan ju inte ligga i Öckerö hamn eller på Donsö. Det lär bli för trångt. Sannolikt är istället att de flesta kommer att använda sig av Skagen som hemmahamn. Större delen av fångsterna landas ju ändå där.

Läs också: Största svenska fiskebåtarna 2014, Fiskebäcks hamn för grund,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Fiskebäcks hamn måste muddras”

Kommentarer är stängda.