Fiskebäcks hamn för grund

Fiskebäck är Sverige största fiskeläge. Men fler av båtarna som har Fiskebäck som hemmahamn kan inte komma in där på grund av att djupet är för litet. Inseglingsrännan är idag 5 meter djup men skulle enigt flera uppgifter behöva vara 8 meter för att alla fiskebåtar med FIskebäck som hemmahamn skulle kunna komma in på ett bra sätt. Frågan har behandlats tidigare i kommunen med inte lett till några förändringar och muddringsarbeten.

Fiskebäcks hamn

Nio stycken fiskebåtar i Fiskebäcks hamn år 2008. Från vänster ser man nosen på ”Nordic” och därefter från vänster till höger ligger ”Rön”, ”Vingasand”, ”Dyning”, ”Bohuslän”, ” Roxen”, ” Danö”, ”Nimber” och längst till höger en nygammal Fiskebäckare, ”Rönö” som efter att ha varit Norsk nu återbördats till sin gamla hemmahamn och omnamnats till ”Ganthi av Fiskebäck”. Anledningen till detta ovanliga sida vid sida liggande är att en stor del av kajen tagits i anspråk för nybyggda tankbåten ”Fox Luna” som låg inne för diverse arbeten. Foto: Lennart Ramsvik.

Tidigare var det 5 båtar som enligt uppgift inte kunde komma in, men idag torde det bara vara tre, GG 204 Tor-ön, GG 207 Torland och GG 203 Ginneton (GG 205 Polar och GG 912 Sunnanö har sålts). Övriga existerande båtar lär utan problem komma så även de senast större båtarna, GG 158 Sunnanland och GG 206 Ahlma. Fast den sistnämnd kommer knappast in i sin hemmahamn som är Önnered utan ligger istället i Fiskebäck. Sannolikt går de tre nämnda båtarna in i Fiskebäcks hamn om de är tomma, för hamnen har haft besök av större båtar än så, exempelvis Zander och Adrar. Kanske är platsbrist också ett stort problem?

De båtar som inte kommer in i hamnen i Fiskebäck ligger för närvarande i Frihamnen inne i centrala Göteborg. Detta kan dock inte vara en långsiktig lösning då det så småningom kommer att bli ombyggnad av Frihamnen till andra ändamål än hamnverksamhet. Samtidigt är problemet inte heller jättestort. Fisk från de stora pelagiska fiskebåtarna som det handlar om lossas inte i Göteborg. Om de lossar fisk i Sverige är det istället frågan om hamnar kring Östersjön när de fiskar där, eller Rönnäng/Stansvik om de fiskar i Västerhavet. Vanligare ändå är att båtarna lossar fångsterna i Skagen, Hirtshals eller nån annan dansk hamn. Med andra ord är båtarna ganska sällan i Göteborg.

Svenska fiskare äger också ett antal mycket stora danskflaggade fiskebåtar, S 144 Themis (tidigare Sunnanö), E 532 Rockall och S 264 Astrid ägs av Röröfiskare. De båtarna har inte skuggan av en chans att komma in i Rörö hamn och kommer heller inte in i Fiskebäck. S 205 Ceton ägs av en fiskarfamilj från Fiskebäck och har naturligtvis inte heller nån möjlighet att lägga till i Fiskebäck.  Kanske borde politikerna i Göteborg ta sig en lite allvarligare funderare på det här med en fungerande hamn för fiskebåtarna. Fiskebäck kanske trots allt inte är det bästa alternativet även om de borgerliga partierna tycks vara av den uppfattningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Fiskebäcks hamn för grund”

Kommentarer är stängda.