Polar Seafood – Grönlands största privata företag

Polar Seafood har sitt huvudkontor i Nuuk på Grönland. Men det ekonomiska centret verkar egentligen vara Vodskov i Danmark där bolaget enligt hemsidan har sin adress. Det danska bolaget Polar Seafood Denmark A/S är också moderbolag till de flesta dotterbolagen i andra länder.  Polar Seafood Denmark A/S ägs till 52% av Polar Seafood Greenland och 48% av PSD Holding ApS.

Polar är Grönland största privatägda företag, grundat 1984, med fiskeriverksamhet, fiskindustrier och försäljningsbolag i flera länder. Från början var bolaget ett samarbets- och försäljningsbolag för flera oberoende fiskeriföretag på Grönland.

I styrelsen för företaget sitter Henrik Leth, Bent Norman Petersen, Henrik Krogh, Anders Jonas Brøns, Helge Nielsen, Michael Binzer och Jens Kristian Friis-Salling. Dessa utgör sannolikt också huvudägarna i bolaget. Några av dem är grönlänningar, andra är danskar. I koncernen, men med lite olika ägarförhållanden ingår dotterbolag som Polar Salmon A/S, Najaaq Seafood, Royal Seafood, Polar Seafood Trawl A/S och systerbolag som Polar Seafood Shipping ApS, Fiskeriselskabet Ilulissat ApS, Noka Polar ApS, Polar Pelagic A/S (delägt av Polar Seafood med 67% och isländska Sildarvinnslan med 33%), Polar Raajat (ägt av Polar Seafood Greenland och Royal Greenland) och Upernavik Seafood (50% Polar Seafood Greenland, 50% Royal Greenland).

Polar SeafoodPolar Pelagic ägnar sig åt fiske av makrill och annan pelagisk fisk medan Polar Seafood och deras dotterbolag fiskar räkor, hälleflundra, torsk, kolja, sej, uer etc. Fisken och räkorna bearbetas i företagets fabriker eller direkt på nån av de stora fabrikstrålarna koncernen äger. Totalt finns det 900 anställda i företagsgruppen varav 140 i Danmark och kanske ungefär 200 på båtarna.

En av Polar Pelagics tidigare båtar, Erika, befinner sig idag i Västsahara där den sannolikt ersatt båten Meya på grund av haveri.

Polar Seafood

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!