Algolja istället för fiskolja?

Ett företag i Skåne odlar alger som används för framställning av olja. En olja som kan ersätta fiskolja såväl som palmolja i koststillskott, omega 3-produkter, tvål, foder och mycket annat. Idag återfinns algoljan i lakrits, en del omega 3-produkter men många företag är intresserade av att använda algolja i fler livsmedel än idag. Algerna används också för att producera algmjöl, en produkt som kan ersätta fiskmjöl i många varor. Algoljan kan också användas som bränsle i fordon.

Odlade alger

Odlade alger

I artikeln i Veckans Affärer som skriver om det lilla företaget Simris Alg AB och deras algodling i växthus i står det också att fiske för framställning av fiskolja och fiskmjöl orsakar stora miljöskador och utfiskning. Det är inte ett helt korrekt påstående. I allmänhet används olika feta pelagiska fiskar för framställning av fiskolja och fiskmjöl. Det handlar på våra breddgrader om skarpsill, blåvitling, tobis och vitlinglyra samt till viss del om sill som har för dålig kvalitet (innehåller för mycket gifter) för att användas som människoföda (gäller mycket av sillen från Östersjön). i andra delar av världen handlar det om sardiner, ansjovis, hästmakrill, sardineller etc.

Pelagiskt fiske innebär i allmänhet ingen miljöförstöring, inga redskap som förstör bottnar används och bränsleförbrukningen är låg i förhållandet till mängden fångad fisk. Numera bedrivs också denna typ av fiske i de allra flesta fall på ett ekologiskt hållbart sätt. Det förekommer dock stora variationer i bestånden av pelagisk fisk, oftast dock inte enbart beroende på utfiskning utan av andra orsaker. Men överfiske spelar dock en roll då människan inte förmår ta hänsyn till de kraftiga naturliga variationerna då fiskekvoter fastställs. Med överfiske som följd.

Vad som däremot kan ifrågasättas är om huruvida det är vettigt att tillverka fiskmjöl och fiskolja för att föda upp annan fisk, höns och grisar istället för att låta fisken bli mat för människor direkt eller för vilda fixar som vi tycker mer om att äta som exempelvis vildlax, torsk och kolja. Det vore naturligtvis bättre om fiskoljan och fiskmjölet kunde ersättas med algolja, algmjöl eller musselmjöl.

Läs också: Algolja istället för palmolja?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Algolja istället för fiskolja?”

Kommentarer är stängda.