Torsken i Östersjön är inte överfiskad

TorskÄndå påstår miljöorganisationer det stup i kvarten. Greenpeace förra veckan i sin kommentar om den nye fiskeriministern i Sverige och Oceana denna vecka i en kommentar om EU-förhandlingarna om kvoter i Östersjön och den svenske fiskeriministern Sven-Erik Bucht.

Problemet med torsken i Östersjöns östra bestånd är inte överfiske. Bara hälften av den tillåtna fångsten av torsk tas överhuvudtaget upp. En halvering av torskkvoten är därför inte ett besvärligt beslut överhuvudtaget vilket Oceana tror. Det innebär nämligen bara en anpassning till redan rådande situation.

Problemet är att torsken inte går att sälja, den är undernärd och småväxt. Orsakerna till detta är sannolikt flera där syrebrist i och övergödning av Östersjön är de viktigaste. En bidragande orsak kan också det storleksselektiva fisket på torsk vara. Något som i stor utsträckning drivits fram av miljöorganisationer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på ”Torsken i Östersjön är inte överfiskad”

  1. …Oceanas kommentar avser främst västra torskbeståndet, inte Östra. En rejäl minskning i TAC krävs för att uppnå MSY för detta bestånd. När det gäller Östra beståndet innebär forskarnas rekommendationer en 20% minskning i faktisk fångst så jag tror vi är ganska överens i denna fråga. Mvh, Magnus

    1. Oceanas kommentar berör hela torskbeståndet. Det står inget i pressmeddelandet om att det bara gäller det västra beståndet. Det västra är i huvudsak problematiskt av samma skäl som det östra och det överfiskas inte heller. Men en större del av TAC har fiskats upp, men TAC för det västra beståndet är å andra sidan liten. För det västra beståndet gäller också att sälar är en stor del av problemet.

Kommentarer är stängda.