Djupet – en historia om en ensam fiskare och en förlisning

DjupetDjupet (isländska: Djúpið) är en isländsk film från 2012 i regi av Baltasar Kormákur, med Ólafur Darri Ólafsson i huvudrollen. Den handlar om en fiskare från Västmannaöarna som är den ende överlevaren efter att hans fiskebåt har sjunkit. Filmen bygger på en verklig olycka som inträffade i mars 1984. Nu har jag sett den. På svensk TV.

I Djupet så har en fiskebåt klara problem med sin trål som fastnar i botten. Trålen drar ner båten. Det är inte ett okänt fenomen, men det har väl sannolikt främst förekommit bland mindre häcktrålare men säkert också bland gamla sidotrålare som fiskebåten i filmen och som Breki väl var i verkligheten. Besättningen ombord framställs i filmen som dåligt förberedda och slarviga. Det känns inte så trovärdigt. Det är möjligt att det var så också i verkligheten, det finns ju bara en som vet och allt som är känt kommer från vad han berättat. Tre fiskare klarar sig ur båten, men efter en stund i vattnet dör två av dem och bara en överlever. Mycket längre än vad som egentligen i möjligt. Efter sex timmar lyckas han ta sig i land. En människa klarar normalt bara 20-30 minuter i 5-gradigt vatten som det handlade om.

Huvuddelen av filmen handlar om hur den överlevande kämpar för att ta sig i land och vad om händer därefter. Filmen är ganska stillsam trots den katastrofala och spännande händelsen. Det är mer en film om det hårda livet som fiskare, dess konsekvenser för människors liv och om ensamhet än en action-film. Om hur en människa försöker kommer tillbaka efter att ha haft en osannolik tur. Dåligt samvete, om ansvar för de döda kamraternas efterlevande barn osv. Filmen har mycket lite gemensamt med det dramatiserade fiske som är det centrala i TV-serien Deadliest Catch. Det är istället fint och stillsamt,. Klart sevärt men inte någon av de bästa filmer jag sett. Om en fiskare med tur, inte ett mirakel, men ändå utan förklaring. Fast supandet i början känns inte riktigt som något de fiskare jag känner skulle ägna sig åt.

Filmen var Islands Oscarsbidrag för bästa utländska film och hörde till de nio filmer som nådde sista gallringen, men blev inte slutgiltigt nominerad. Den hade Sverigepremiär 10 maj 2013. Filmen nominerades även till Nordiska rådets filmpris 2013.

Läs mer om fiske på film och TV:

Intressant?
Media: AB, EX, FE, FF, HD, KA, KP, KB, SVT, Metro, MZ, Onyans, SR, SvD, Syd, VS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!