Wicked Tuna – inte det vanliga tonfiskfisket

Blåfenad tonfisk i Atlanten fiskas främst med snörpvad av ganska stora fiskebåtar. Inte lika stora som de snörpvadsbåtar som fiskar tonfisk i Indiska Oceanen och Stilla Havet, men stora. En annan vanlig metod är fiske med backor (långrev, linfisk). Då handlar det inte om backor som ligger på botten som vid backefiske på torsk och långa utan om flytbackor, backefiske med de långa backorna släpande efter båten i  mitten av eller ganska högt upp i vattenmassorna. Så kallad jigging, dvs automatiska pilkar, förekommer också liksom spö och krok som i TV-serien Wicked Tuna,  National Geographics svar på den populära TV-serien Deadliest Catch hos Discovery Channel.

Tuna.com

Wicked Tuna handlar om några mindre fiskebåtar i Gloucester, Massachusetts, som alltså fiskar blåfenad tonfisk med spö och krok. Båtarna är Tuna.com, Hard Merchandise, Bounty Hunter, Odysea och Christina. Detta småskaliga fiske är sannolikt inget problem för betsåndet av blåfenad tonfisk, men under mycket lång tid var de stora tonfiskarna i Atlanten kraftigt överfiskade. De senaste åren har dock bestånden växt igen, vilket möjliggjort ett ökande fiske. Men det dröjer trots det länge innan tonfisken är tillbaks vid den svenska bohuskusten så som det var på 1950-talet och innan dess.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!