Clearwater Seafoods

Clearwater Seafoods Inc är ett börsnoterat kanadensiskt fiskeriföretag som startades 1976 av John Risley och Colin MacDonald. De två är huvudägare även idag, med John Risley som kontrollerande ägare via Clearwater Fine Foods Incorporated. Företaget hör hemma i Halifax på Nova Scotia och säljer i stort sett allt på export, främst i USA men också i Europa och Asien. John Risley är också ägare av Ocean Nutrition Canada som gör produkter av fiskolja och delägare i Columbus Communications med huvudkontor på Barbados och verksamhet i flera karibiska länder. Fisket bedrivs bl.a. från Lunenburg, Bedford och Shelburne i Nova Scotia.

Företaget är störste innehavare av rättigheter till uthavsfiske när det gäller amerikanska hummer och för vissa sorters musslor. Förutom musslor och amerikansk hummer så fiskar de också räkor. När det gäller räkfisket i Atlanten innehar de 2 av 17 licenser. Fisket bedrivs av ett delägt företag, Clearwater Ocean Prawns Canada Joint Venture,  vars andra delägare är danska Ocean Prawns via sitt kanadensiska dotterbolag. Det danska företaget äger räktrålarna Atlantic Enterprise ( 3 457 bruttoton) och Ocean Prawns (3 751) som förutom de av Clearwater ägda licenserna också fiskar på en tredje licens som ägs av Unaaq Fisheries Inc.  Ocean Prawns själva har rätten att fiska på ytterligare 2 licenser vilket gör företaget till det största räkfiskeföretaget i Kanada.

Arctic Endurance

Arctic Endurance

För fisket av musslor (clams och scallops) har företaget båtarna Arctic Endurance (2 809 bruttoton), Ocean Concord (2 737 bruttoton), Atlantic Protector (1 090 bt) och Atlantic Preserver (1 090 bt) . För hummerfiske används Randell Dominaux (599 bt). Dessutom äger Clearwater forskninsgsfartyget Tenacity.

Atlantic Preserver

Atlantic Preserver

Utöver fisket i Kanada bedriver Clearwater också musselfiske (scallops) i Argentina via dotterbolaget Glaciar Pesquera som har två fabriksfartyg för ändamålet, Atlantic Surf I (850 bt) och Atlantic Surf III (978 bt).

Clearwater Seafoods har en rad olika fiskbearbetningsfabriker med omkring 800 anställda totalt. Sammanlagt antal anställda i företaget bör därför vara en bit över 1 000.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!