I Fiskebäck: GG 208 Ganthi och GG 44 Runavik

Familjen Ove Ahlström ägde under lång tid stora pelagiska fiskebåtar som alltid bar numret och namnet GG 205 Ganthi. Under många år fiskade familjen med sina Ganthibåtar och andra båtar som GG 309 Aldo i Västsahara. Periodvis med svensk flagg, ofta med andra länders flagg. Familjen ägde för ändamålet bland annat företaget Fiskeri AB Ganthi, ett företag som de äger än och som inte har nån omsättning. Det har dock dotterbolaget Västanfisk AB. Ove Ahlström är sannaolikt fortfarande huvudägare till företagen då han också står som ägare/huvudredare till familjens nuvarande fiskebåt, GG 208 Ganthi (en gång i tiden hette den Rönö). En båt som används för kräftfiske. ENligt uppgift är det dock sönerna Morgan Ahlström och Johannes Ahsltröm som bedriver fiske med båten.

Här är några bilder på den 120 bruttoton och 21 meter långa båten som jag tog i Fiskebäck häromdagen. På den första bilden syns också GG 44 Runavik som ägs av familjen Bryngeld via Bryngeld Fiskeri AB med Glittvåg och gamla Dyning bakom med GG 683 Rön synlig i vänsterkant. Fler bilder på GG 683 Rön postade jag igår.

ganthi_runavik_fiskeback1ganthi_runavik_fiskeback5ganthi_runavik_fiskeback4ganthi_runavik_fiskeback3ganthi_runavik_fiskeback2ganthi_runavik_fiskeback7ganthi_runavik_fiskeback8ganthi_runavik_fiskeback6

De två sista bilderna är på GG 44 Runavik. En båt med torskfisketillstånd i Östersjn, men som vad jag förstår främst använts till sillfiske i Östersjön och Bottenhavet under den tid familjen Bryngeld (Bryngeld Fiskeri AB) ägt den. Runavik är på 273 bruttoton och 32 meter lång. Bredvid Runavik ligger Glittvåg.

Bryngelds ägde tidigare också en annan fiskebåt, GG 50 Runafjord, som också hade torskfisketillstånd i Östersjön. Runafjord är numera skrotad. Bryngelds har köpte en större båt för pelagiskt fiske, den har namnet GG 505 Polar. Familjen Bryngelds traditionella namn på fiskebåtar. Pelagiskt fiske innebär främst fiske av skarpsill och sill i detta fall. Även familjen Bryngeld har under många år fiskat i Västsahara med sina båtar, men nu var det rätt många år sen. Deras förra GG 505 Polar finns dock därnere då den är såld till marockanska ägarintressen. Som manager för den senare båten anges dock i de flesta källor Swemar AB som återfinns i Fiskebäck och ägs av Peter Kjellberg. Han är nära släkt med de personer som äger HF 32 Alpha. Byngelds äger också AB Kotka Fiskeri OY i Finland som bedriver fiske med FIN 1125 T Windö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!