Tidigare svenskägd fiskebåt brann och sjönk invid Kanarieöarna

På lördagen för en vecka sen fattade den ryskflaggade trålaren Oleg Naydenov eld i hamnen i Las Palmas på Gran Canaria. Båten bogserades ut på öppet hav för att hindra branden från att sprida sig i hamnen, till bebyggelse och andra båtar. På måndagen var elden släckt, men båten hade omfattande skador och ska enligt uppgifter i media därefter ha sjunkit:

A Russian trawler that had been accused of illegal fishing sank near the Canary Islands on Wednesday (Apr 15), without causing casualties, Spanish rescuers said.

The crew of 72 had been evacuated from the ship on Saturday after a fire broke out on board, according to Spanish media. At the time, the ship was moored at Las Palmas port on Gran Canaria island, a popular tourist resort.

Fearing the blaze could spread, Spanish authorities towed the boat out to sea. Local media published photos showing a column of black smoke rising from the vessel. The Oleg Neydenov sank 15 miles (24 kilometres) south of Maspalomas, another town on Gran Canaria, Spanish rescue services said.

The transport ministry said it had detected a fuel leak that was drifting southwest and away from the coast of the island. The leak was being monitored and oil spill clean up equipment including skimmers and barriers in case they become needed, it added in a statement.

Oleg Naydenov

När Oleg Naydenov sjönk i onsdags hade den 1 500 ton diesel ombord vilket gör att många är oroliga för omfattande utsläpp av bränsle.

Oleg Naydenov ägdes tidigare av Murmansk Trawl Fleet (MTF) som i sin tur ägs av en företagsgrupp, Karat Group, som ägs av svensken Magnus Roth och ryssen Vitalij Orlov. Båten är på 7 765 bruttoton och har fiskat utanför Västafrika i flera år. Murmansk Trawl Fleet och andra företag kontrollerade av Magnus Roth och Vitalij Orlov är troligen de största innehavarna av fiskerättigheter i Västafrika. Numera verkar dock båten ägas av företaget Feniks, en avknoppning från MTF och som inte har någon koppling till Magnus Roth.

I början av år 2014 vad Oleg Naydenov också inblandad i en tjuvfiskeaffär i Senegal som slutade med att ägarna i Murmansk fick betala en större summa pengar till Senegals myndigheter:

In January 2014, the Russian trawler had been at the centre of a dispute between Russia and Senegal, which accused the Oleg Neydenov of fishing illegally in Senegalese waters. Senegal seized the boat for three weeks and then towed it southwards towards the Guinea Bissau border.

The ship’s owner, a group based in Murmansk in northwestern Russia, paid Dakar €900,000 (US$950,000) to have it returned.

Oleg Naydenov

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!