Varför skriva om giftiga musslor nu?

BlåmusslaDen rapport om musslors stora innehåll av miljögifter som GP skriver om idag kom redan i april. Då skrev jag om den. Idag uppmärksammar GP rapporten. Det är märkligt, det rimliga hade ju varit att rapportera om den innan semestrarna och folks egenplockning av musslor under sommaren. Märkligt är också ”miljöexperten” Elizabeth Lindgrens uttalande om kvicksilver i musslor från Stenungsundsområdet. Hon menar att det kommit dit via luften då det inte fisnn några lokala utsläppsskällor.

Påståendet är urbota dumt och en undrar om inte journalisten faktiskt missuppfattat nåt hon sagt. För faktum är att det funnits mycket stora kvicksilverutsläpp från en av fabrikerna i Stenungsund. Detta kvicksilver har koncentrerats i bottensediment i fjordarna runt Stenungsund och musslor tar upp giftet från dem. Det handlar om PVC-fabriken som idag drivs av företaget Inovyn. Idag är fabriken ombyggd och använder inte längre kvicksilver i processen, så det finns inte nån lokal utsläppskälla idag, men utsläppen av kvicksilver kommer helt klart från fabrikens tidigare produktionsprocess.

Förresten, om GP:s sena uppmärksamhet kring rapporten om musslor är underlig så är rättskrivningskunskaperna hos SVD:s journalister, korrekturläsare (om såna nu finns, vilket väl inte är fallet) och rubriksättare ganska begränsat. Eller handlar det om kunskaperna hos nyhetsbyråns Omnis medarbetare som är begränsade. Det het inte ”bohusländska” för det heter inte Bohusland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!