Svenskägt fiskfoderföretag sålt till fodergigant

Det svenskägda norska fiskfoderföretaget Ewos har sålts till US-amerikanska Cargill. Cargill är ett av världen största spannmåls- och foderföretag medan Ewos anses vara ett av de viktigaste företagen i fiskfoderbranschen även om det inte är ett stort företag:

EWOS controls about one-third of the salmon-feed market, producing more than 1.2 million metric tons of salmon feed a year. As part of the transaction, Cargill would acquire seven feed manufacturing facilities: three in Norway, and one each in Chile, Canada, Scotland and Vietnam. It also gains two research and development centers in Norway and Chile, two of its main markets.

Cargill is buying EWOS from private-equity firms Altor Equity Partners and Bain Capital LLC, which have owned the company since 2013, and they will remain invested in the fish-farming sector through their ownership of Nova Austral in Chile.

Altor är ett svensk riskkapitalbolag där den viktigaste partnern heter Harald Mix.

Ewos med 1 000 anställda kommer att ingå i Cargill Animal Nutrition & Feed som bland annat har verksamhet i fiskodlingsbranschen i Mexico, Centralamerika, Ecuador, Kina, USA, Sydostasien och Indien. I huvudsak sysslar dock företaget med att producera foder till nötboskap, svin och kyckling. Cargill Animal Nutrition & Feed har 17 000 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!