13 företag dominerar världens sjömatsproduktion

Enligt en rapport producerad av forskare vid Stockholms Resilience Center kontrollerar 13 företag en mycket stor del av världens sjömatsproduktion. Fyra av de listade företagen är norska, ett av dessa är svenskägt.  Det handlar inte om vilka företag som dominerar världens fiske, för då skulle sannolikt ett antal ryska företag vara med och knappast det lilla svenskägda företaget Ewos och inte heller norska Skretting, utan forskarna har valt ut företag som de tycker dominerar i en viss bransch. Däremot kanske Skrettings moderbolag, Nutreco, borde höra till de bolag som finns med.

På listan saknas de dominerande fiskeriföretagen när det gäller torsk och pollock, förutom ett, Trident Seafoods. De är alla ryska  och ett av dem, Karat Group, är delägt av en svensk. De företag som forskarna valt ut är:

Maruha Nichiro, Japan
Nissui, Japan
Thai Union, Thailand
Marine Harvest, Norge
Dongwon, Korea
Skretting, Norge
Pescanova, Spanien
Austevoll Seafood, Norge
Pacific Andes, Kina
Ewos, Norge
Kyokuyo, Japan
CP Foods (Charoen Pokphand), Thailand
Trident Seafoods, USA

Heat map illustrating the number of keystone actors operating in each country and the respective number of countries in which each company operates (blue circles) as well as the total number of subsidiaries of that company (purple circles). Company headquarters locations are indicated by the corresponding numbers on the map.

Bolag jag saknar på listan är exempelvis Karat-Group, Russian Sea Catching, American Seafoods, TriMarine och Havfisk. Kanske också Parlevliet & van der Plas. Sannolikt finns det också australiska bolag som borde vara med liksom fler koreanska, japanska och kinesiska. Att Skretting och Ewos är med ser jag som mycket tveksamt. Skretting borde ersättas med moderbolaget.

Forskarna skriver:

thirteen corporations control 11-16% of the global marine catch (9-13 million tons) and 19-40% of the largest and most valuable stocks, including species that play important roles in their respective ecosystem. They dominate all segments of seafood production, operate through an extensive global network of subsidiaries and are profoundly involved in fisheries and aquaculture decision-making. Based on our findings, we define these companies as keystone actors

Men på en punkt har forskarna eventuellt helt fel. Det är inte så att ett enda företag kontrollerar 23% av det pelagiska fisket  i nordöstra Atlanten. Det är definitivt inte Austevoll Seafood som det antas i Undercurrent. De nationer som dominerar det pelagiska fisket i nordostatlanten är Norge, Island och Danmark. Bland de största fiskeriföretagen i den pelagiska sektorn i Norden återfinns inte Austevoll. Den allra största innehavarna av fiskerättigheter i nordöstra Atlanten är dock sannolikt nederländska Parlevliet & van der Plas. Men några 23% har de inte. På beredningssidan kan säkert Austevoll vara störst och kontrollera 23% så det är kanske det som forskarna menar.

Globally important wild fish stocks by volumes (grey circles with blue wedges), aquaculture production volumes (orange wedges), and global fishmeal, fish oil and aqua feeds (salmon, shrimp and whitefish feeds combined) volumes (purple wedges), and their corresponding economic value (green circles). The proportion of each stock controlled by the keystone actors is indicated by the size of the wedge. The number of companies active in each stock is shown within brackets.

Det antalet företag som de anger som aktiva inom varje område hänvisar till de 13 företag de valt ut. Det finns utöver det hundratals företag som är aktiva i det pelagiska fisket i nordostatlanten. Det kan då sägas att Austevoll är aktiva när det att köpa upp pelagisk fisk i nordöstra Atlanten, men det är inte störst i själva fisket.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!