Allt fler blåfenade tonfiskar som bifångst i Norge

Under senare tids makrill- och taggmakrillfiske (hestmakrel på norska) i Norge har det fångats ett antal stycken tonfiskar, närmare bestämt blåfenad tonfisk som i Norge går under namnet makrelstørje:

To nye båter fikk makellstørjer i nota i går. Hovden Viking fikk hele 21 stykker og det var ikke mulig å få det ut av nota i live, melder fbfi.no

– Det er på Mørekysten, vest for Storegga den store forekomsten av makrellstørje har forekommet, sier vaktsjef Jonny Høgset i Kystvakta til fbfi.

För att undvika tonfisk som bifångst i makrill och taggmakrillfisket har norska Fiskeridirektoratet därför gått ut med pressmeddelande om hur bifångst av tonfisk kan undvikas och hanteras:

De siste dagene har fiskerimyndighetene fått meldinger om at det er tatt makrellstørje som bifangst i fisket etter makrell og hestmakrell. Det er i utgangspunktet forbudt å fiske makrellstørje, men fangst av makrellstørje i fisket etter andre arter kan forekomme.

Det er viktig at bifangst av levende eller levedyktig makrellstørje settes ut igjen. Død eller døende bifangst skal tas med til land.

Dersom du skulle få bifangst av makrellstørje er det viktig at du husker på følgende:

  • Fangsten av makrellstørje skal registreres inn i det elektroniske rapporteringssystemet (ERS) på lik linje med annen fangst i henhold til forskrift om posisjonsrapportering og elektronisk rapportering for norske fiske- og fangstfartøy (J-117-2015).
  • Fartøyet må så tidlig som mulig kontakte Fiskeridirektoratets FMC og informere om at det har fått bifangst av makrellstørje.
  • Om mulig må fartøyet også informere om hvor makrellstørjen skal landes. Grunnen til dette er at Fiskeridirektoratet må ha en inspektør på plass når makrellstørjen landes. Videre kan landing i utgangspunktet kun skje i utpekte havner.

Dersom makrellstørje skal omsettes må det fylles ut et eget ICCAT fangstsertifikat. Omsetning uten slikt sertifikat er ikke tillatt.

I all hovedsak er det informasjon om fartøyet og makrellstørjen (vekt) som skal fylles ut, samt informasjon om hvem som er kjøper av makrellstørjen.

Fangstsertifikatet må godkjennes av Fiskeridirektoratet og direktoratet vil bistå fartøy ved utfylling av skjemaet.

Blåfenad tonfisk

Även i Sverige har blåfenad tonfisk påträffats i år. Förra, på 1950-talet och innan dess var blåfenad tonfisk något som regelbundet fångades längs den svenska västkusten. Kanske kan den tiden komma tillbaks. Det har också rapporterats om flera fångster, såväl i Norge som i Sverige, av en annan makrill- och tonfisksläkting, bonito som den ofta kallas men namnet är i verkligheten ryggstrimmig pelamid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Allt fler blåfenade tonfiskar som bifångst i Norge”

Kommentarer är stängda.