Snart är en pytteliten ö Sveriges största fiskeläge

Det handlar om den lilla ön Rörö och bara om vi mäter i det tonnage som yrkesfiskare på ön äger. I antal båtar är ön långt ifrån att vara eller kunna bli ett av de största fiskelägena. Men genom att de två största fiskeriföretagen på Rörö äger stora fiskebåtar i Danmark så ser det ut som om Rörös fiskare inom en 5-årsperiod kommer att äga mer tonnage än Fiskebäcks fiskare om utvecklingen fortsätter som nu. Just nu så är det samlade tonnaget på Fiskebäcks (inklusive Önnered) fiskebåtar omkring 8 000 bruttoton inklusive de med isländsk, dansk och finsk flagg. Röröfiskare äger båtar med ett sammanlagt tonnage på omkring 6 000 bruttoton.

Roro_annandagen_jul2015 - 4

Rörö hamn, annandag jul 2015

2017 är det fiskebåtstonnage Röröfiskare kommer att äga omkring 7 000 bruttoton efter att de nybeställda fiskebåtarna S 144 Themis och S 364 Rockall levererats.  Det förväntade tonnaget som kommer att finnas i Fiskebäcksfiskares ägo är vi den tiden någonstans mellan 8 000 och 9 000 ton, men det kan vara 1 000 ton mindre om den oanvända islandsflaggade fiskebåten HF 32 Alpha säljs. Med en sådan utveckling ser det ut som om Rörö som ökar sitt tonnage hela tiden kommer att gå om ett Fiskebäck där tonnaget stagnerar. Förutom Themis och Rockall finns det en ny (fast begagnad) båt till Svenska fiskare på gång. Det är den gamla Beinur som ska bli nya Ginneton med Fiskebäck som hemmahamn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!