Nytt nummer av Hav & Vatten: Bifångst ger nya möjligheter

Hav & VattenDet senaste numret av tidskriften Hav & Vatten handlar bland annat om finansmannen Björn Carlson som satsade en halv miljard på Östersjön och bifångster som ger kustkommuner nya möjligheter. Han är känd för sitt finansbolag Luxonen.

2005 avsatte Björn Carlson 500 miljoner kronor ur egen ficka och startade stiftelsen Baltic Sea 2020 för att främja en positiv utveckling av miljön i Östersjön. Stiftelsens tillgångar finansierar projekt som är nydanande, innovativa och som bidrar till att förbättra Östersjöns miljö. Kapitalet kommer att användas kontinuerligt till år 2020, därav namnet på stiftelsen. Björn Carlson är ordförande i Baltic Sea 2020:s styrelse.

Dessutom handlar numret om landningsskyldigheten (utkastförbudet) och vilka konsekvenser det har. En hel del tyder på att mina farhågor kring systemet besannats. Det innebär ingen skillnad, yrkesfisket kan inte följa reglerna på grund av stelbent regelverk, detaljstyrning från myndigheters sida och brist på tillräckliga kvoter. Dessutom är kontrollen i praktiken obefintlig. Att kasta ut bifångst ute till havs utan att upptäckas är hur lätt som helst. Artikeln handlar också om vitlingen som strypkvot liksom små eller obefintliga bifångster i räkfisket (vilket ju inte är speciellt märkligt). Flera berörda yrkesfiskare och andra intervjuas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!