Ny svenskägd fiskebåt på väg till Västsahara

Den islandsflaggade men svenskägda fiskebåten Nordic (HF 32 Nordic) är för närvarande på väg till Dakhla i Västsahara. Om det är tänkt att båten ska användas i fiske där är inte känt, men den ska användas till fiske i västafrika enligt vad Lennart Kjellberg sa till mig när jag träffade honom i Fiskebäck för några veckor sen. Det var då enligt vad han sa oklart om det skulle bli Marocko (dvs Västsahara) eller Mauretanien. Just nu är i alla fall båten på väg till Västsahara.

HF 32 Nordic

Lennart Kjellberg och hans bror Hans-Åke Kjellberg är huvudägare i företaget som äger båten och de har fiskat i västsahariska vatten förut. Dels med en tidigare båt med namnet GG 130 Nordic IV, dels med Belize-flaggade Zandic. Den sistnämnda är såld till marockanska intressen och den förstnämnda såldes tidigare till Norge.

På Kanarieöarna ligger dessutom ytterligare en båt, Midsjo, som eventuellt ägs av svenskar (i så fall Midlake Fiskeri AB). Den tycks inte längre användas i fiske utan ligger still och har så gjort en längre tid. Den uppges vara till salu, men kan också vara såld. Båten är flaggad på Komorerna. Den har tidigare använts för fiske i västsahariska vatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!