Veckans båt – FIN 1125 T Windö

FIN 1125 T Windö är Finlands största fiskebåt. 526 bruttoton och en längd på 40 meter. Hemort var tidigare Rosala, en hamn som båten inte kan besöka. Nu uppges båtens hemmahamn vara Kemio. Ägare av båten är Kotka Fiskeri AB OY som i sin tur ägs av familjen Bryngeld från Fiskebäck. Det senaste redovisade bokföringsåret är 2014 då företaget omsatte 1,4 miljoner euro.

Båten hette tidigare GG 206 Danö och ägdes av Ahlström & Larsson Fiske AB. 2011 såldes den till Kotka Fiskeri. Den ena halvan av ägarna bakom Ahlström och Larsson Fiske AB, Jonas Ahlström, äger idag del i Ahlma Fiskeri AB, med en svensk fiskebåt, GG 206 Ahlma och en dansk kvotbåt, S 206 Ahlma West, samt fiskerättigheter i Danmark. 2011 såldes Danö till Kotka Fiskeri och blev Windö.

GG 206 Danö

GG 206 Danö. Bild: Maritimbild/Lennart Ramsvik.

Båten byggdes ursprungligen i Kalmar 1985 av Kalmar Fartygsreparationer AB, ett bolag ägt av de anställda på det tidigare Kalmar Varv AB som hyrde varvet av kommunen som köpt hela varvsområdet på konkursauktion. Kalmar Fartygsreparationer byggde sin sista fiskebåt 1986 och sin sista båt (en pråm) 1987 och avvecklades därefter.

Förutom Kotka Fiskeri så äger familjen Bryngeld också Bryngeld Fiskeri AB i Sverige, ett företag som äger flera fiskebåtar, däribland Sveriges för närvarande största fiskebåt, GG 505 Polar på 1 211 bruttoton och dessutom den lite mindre trålaren GG 44 Runavik. Därmed så är familjen Bryngeld ägare av såväl Finlands största fiskebåt som Sveriges största. Än så länge. Däremot inte av den största svenskägda fiskebåten.

Bryngeld Fiskeri AB omsatte 19 miljoner kronor år 2015 och har bokförda tillgångar på 105 miljoner. Antalet anställda var 11 personer och förmodligen hyr bolaget ut personal till det finska systerföretaget. FIN 1125 Windö framstår som Bryngelds viktigaste båt med tillgång till tillräckligt med sill att fiska medan Polar inte har så stora fiskerättigheter i Sverige. Windö fiskar huvudsakligen i Bottenhavet. Runavik används till torskfiske i Östersjön, ett fiske som under senare år inte gått så bra beroende på små torskar med dålig kvalitet.

Windö verkar i jämförelse med Polar väldigt välskött och fräsch. Enligt uppgift var den också mycket välskött under den tid den hette Danö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Se vilka båtar som tidigare varit Veckans båt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!