En liten trålare är inte skonsammare än en större

Läser ett reportage i Bohusläningen om en ung fiskare, Dennis Andersson i Smögen. Han har köpt en mindre trålare, den nästan 12 meter långa LL 237 Avena. En trålare som främst används till kräftfiske. Att kall det skuta som journalisten, Karin Gistedt, i Bohusläningen gör, är att ge en felaktig association. Det är en plastbåt byggd 1985.

I reportaget påstår den unge mannen att hans fiskebåt fiskar skonsammare än större båtar. Vilket förstås inte är sant. Hans lilla båt är mycket sämre för miljön än 42 meter långa GG 764 Astrid eller 62 meter långa GG 505 Polar. Detta beror på de redskap de använder. Astrid och Polar fiskar med miljövänliga, skonsamma och selektiva redskap som snörpvad och flyttrål (pelagisk trål) medan LL 237 Avena fiskar med bottentrål som oundvikligen ger skador på bottnarna.

En så liten båt som Avena fiskar sannolikt mest med ristförsedd trål nära kusten vilket innebär mindre bifångster än en bottentrål utan rist. En liten båt påverkar också boten på ett mindre område än vad en lite större båt med bottentrål som exempelvis LL 775 Rio gör.

Men samtidigt kan Avena kan fiska på områden där en båt som Rio inte kommer åt och kan därmed orsaka skador på områden som förr i tiden aldrig fiskades med trål. LL 237 Avena är helt enkelt inte en speciellt miljövänliga och skonsam båt även om den är liten. Hade det rört sig om burfiske eller garnfiske vore läget ett annat.

Den tidigare ägaren av LL 237 Avena var Jarl Fransson. Även om honom finns ett tidningsreportage då han bytte från ett jobb som datatekniker till ett jobb som yrkesfiskare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!