Veckans båt – HA 30 Vilma

HA 30 Vilma är en 13 meter lång trålare på 19 bruttoton och en motor på 202 kW. Ägare av båten är Guldhaven Pelagiska AB i Kalix. Hemmahamn är Storön. Båten trålar i par med HA 83 Natalia som ägs av Kent Karlsson. Natalia är en betydligt mindre båt, 9 meter lång, 5 bruttoton och med en motor på 154 kW men har också hemmahamn på Storön. Kent Karlsson äger också HA 42, en ännu mindre båt med hemmahamn i Påläng.

HA 30 Vilma

HA 30 Vilma. Bild: Guldhaven Pelagiska AB

Kent Karlsson är också delägare i Guldhavens Pelagiska AB vars andre delägare är Arnold Bodlund. VD i Guldhaven Pelagiska är Teija Aho som också är ledamot i Sveriges Fiskares PO:s Östersjökommitté.

Vilma är byggd i Finland 1979. Fram till 1995 fanns båten troligen i Finland. Mellan 1995 och 2001 hade den namnet HA 99 Åsa för att därefter vara avregistrerad som fiskebåt i Sverige fram till 2009 då båten blev HA 30 Vilma.

Det viktigaste fisket är siklöjefiske som också är MSC-märkt. Detta fiske bedrivs främst på hösten. Guldhavens Pelagiska använder hela siklöjan, inte bara rommen. Rommen säljs som Kalix löjrom, ett namn och en produkt med skyddad ursprungsbeteckning. Förutom siklöja fiskar båten även strömming (sill) vilket sker på våren med skötar (garn, nät). Strömmingen används för produktion av surströmming i Guldhavens fabrik i Kalix.

Guldhaven bedriver också ett småskaligt lokalt fiske också med de mindre båtarna. På sommaren fiskas lax, havsöring, abborre, sik, och gädda. Laxen fångas med sälsäkra pontonfällor, som också kallas för push-up-fällor. Abborre fiskas med sälsäkra mjärdar. För sik- och gäddfisket används vanliga nät (garn).

Förutom löjrom och surströmming tillverkar Guldhavens fabrik i Kalix också abborrfiléer och löjfiléer. I en mindre fabrik i Påläng filéas och gravas lax som köps från norska laxodlingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!