Storbritanniens största fiskebåtar 2017

De flesta stora fiskebåtar i Storbritannien hör hemma i Skottland inklusive Shetland. De ägs av lokala familjer som ofta varit yrkesfiskare i generationer. Ägarna är ofta aktiva fiskare ombord.

Flera av de allra största båtarna på listan ägs dock av utländska jätteföretag som Samherji, Parlevliet & van der Plas (P&P) och Cornelis Vrolijk. En ägs av det lite mindre nederländska företaget Interfish. Interfish äger många fiskebåtar i olika storlek i Storbritannien, både i England och Skottland. Det gör även UK Fisheries som ägs av Samherji och P&P. Samherji är isländskt medan P&P och Cornelis Vrolijk är nederländska.

Den brittiska fiskeflottan är för närvarande inne i en period där många båtar ska bytas ut. Det betyder att båtar säljs, köps in och byggs om vilket gör att listningar över de största båtarna snabbt blir ganska inaktuella.

Som kuriosa kan nämnas att H 110 Norma Mary är byggd i Sverige.

H 171 Cornelis Vrolijk

H 171 Cornelis Vrolijk. Bild: AlfvanBeem. Public Domain

Största fiskebåtarna i Storbritannien 2017 efter tonnage, namn, bruttoton, ägare

H 171 Cornelis Vrolijk, 5 579, North Atlantic Holdings Co Ltd (Cornelis Vrolijk)
H 7 Kirkella, 4 290, UK Fisheries (Samherji och P&P)
LK 419 Antares, 2 974, Antares Fishing Co Ltd
PD 365 Kings Cross, 2 935, Lunar Group
LK 429 Altaire, 2 809, Altaire Fishing Co Ltd (Interfish)
LK 362 Charisma, 2 424, Charisma Fishing Co Ltd
FR 224 Christina S, 2 411, Freedom Fish, Shannon Fishing (fam. Simpson) samt P & J Johnstone
H 110 Norma Mary, 2 342, Onward Fishing (Samherji)
PD 265 Lunar Bow, 2 233, Lunar Group
FR 227 Chris Andra, 2 247, Klondyke Fishing Co Ltd

Ett par båtar som nyligen sålts har uteslutits från listan, det är N 905 Voyager, LK 62 Research och LK 297 Serene. Ägarna har beställt nya båtar. En systerbåt till Kings Cross som ska heta Pathway är också under byggnad.

FR 228 Chris Andra

FR 228 Chris Andra. Bild: SPFA

De flesta båtarna på tio-i-topp-listan är pelagiska färskfisktrålare där de flesta också är byggda för att fiska med snörpvad. Cornelis Vrolijk är en fabrikstrålare som främst fiskar pelagiskt, i Storbritannien handlar det främst om fiske på makrill, blåvitling och sill, medan Kirkella och Norma Mary är fabrikstrålare som fiskar demersalt, dvs efter bottenlevande fisk som torsk, sej och kolja etc. Fisket, både det demersala och det pelagiska bedrivs runt de brittiska öarna samt på internationellt, färöiskt och norskt vatten i Nordatlanten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Storbritanniens största fiskebåtar 2017”

Kommentarer är stängda.