Felaktigheter om fiske från Emma Nohrén och Miljöpartiet

I en debattartikel på den ytterst tveksamma och förljugna sajten Rädda Östersjötorsken har Emma Nohrén skrivit en debattartikel för Miljöpartiets räkning. Artikeln är full med felaktigheter och plattityder. Hon upprepar dumheterna om bottentrålning som dominerade debattartikeln från Vänsterpartiets Jens Holm. Dessutom lägger hon på lite fler fel.

Nohrén upprepar bland annat den välkända lögnen om det överfiske på torsk. I Sverige förekommer sen mycket länge inget överfiske på torsk. Sen många år tillbaka har svenska yrkesfiskare fiskat omkring hälften av de beslutade kvoterna vilket också är mindre än de vetenskapligt rekommenderade kvoterna. Det finns med andra ord inget överfiske på torsk i Östersjön i sin helhet. Det är förstås möjligt att torsken ändå fiskas utanför säkra biologiska gränser men i så fall är det forskarna och politikerna som gjort fel som rekommenderat och beslutat om ett för hårt fiske. Yrkesfisket håller sig inom de vetenskapligt baserade ramar som satts upp för dem. Om de är fel är det knappast yrkesfiskarnas fel.

Att östersjötorsken skulle vara bortom all räddning på grund av fisket är inte heller sant. De stora problemen för torskbeståndet beror på syrefria bottnar och övergödning. Yrkesfisket är inte ansvarigt för nåt av detta och det kan inte åtgärdas genom att göra det ännu svårare för fisket. Vilka kraftfulla åtgärder Nohrén och Miljöpartiet kan tänka sig vidta mot syrebristen och övergödningen framgår inte av hennes debattinlägg för det enda hon föreslår är nåt som inte hjälper och inte räddar torsken, ett förbud för bottentrålning.

Från Miljöpartiet och Nohrén inget annat än felaktigheter och plattityder som inte för saken framåt och som inte räddar torsken. Inget konstruktivt och inget som fungerar. Mest till intet förpliktigande politikersvammel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!