Att anlända försent eller glömma ett papper dyrare än tjuvfiske

Två män fiskade från båt i Ålsjöns naturreservat den 24 april 2016 och berodde på att länsstyrelsen hade utfärdat tillträdesförbud i Ålsjön mellan 15 mars och 31 juli av hänsyn till naturreservatets fågelliv. Fisket var alltså olagligt och Länsstyrelsen i Gävleborg gjorde en polisanmälan. De två männen dömdes till böter, den ene till 30 dagsböter à 50 kronor, totalt 1 500 kronor, medan den andre fick 30 dagsböter à 140 kronor, totalt 4 200 kronor. Dagsböter anpassas till hur mycket den dömde tjänar.

Den 23 juli 2017 upptäckte en fisketillsynsman 5-6 personer som fiskade i sjön Salen i Alvesta kommun sent på natten och att de kastade in stora säckar i sina bilar.

En ledig polisman, som var ute tillsammans med en fisketillsynsman vid Södra Bergundasjön i Växjö den 9 augusti noterade två misstänkta bilar som stod vid strandkanten och larmade då poliskollegor som kommer till platsen. När två män kommer i land med en säck med kräftor grips de på bar gärning. De anhölls kort därpå, men senare hävde åklagaren anhållandet och männen släpptes.

Efter ett tips fick polisen reda på att det pågick misstänkt tjuvfiske i Norra Bergundasjön nattetid. De kontrollerade uppgiften den 14 augusti. Två män med säckar med nyfångade kräftor greps. En dag senare undersökte fisketillsynsmän Norra Bergundasjön och hittade kräftburar som innehöll omkring 61 kilo kräftor. Senare hittades burar med ytterligare 41 kilo. De två männen anhölls och häktades senare.

Den 31 augusti genomför polisen razzior mot två fastigheter i Tingsryds kommun. På en fastighet hittades i uthusen mängder med frysboxar med fisk, ett kylrum för färsk fisk och en ismaskin. Där fanns även vadarbyxor, gummibåtar, fiskeutrustning och en kyllastbil.  Sju personer greps och det finns därefter totalt nio misstänkta

Polisen begärde ut kvitton från fiskeauktionerna i Stockholm och Göteborg den 4 september. Den 42-årige man som pekats ut som huvudmannen i tjuvfiskeligan hade vid flera tillfällen sålt fiske och skaldjur till de två auktionerna.

Nio personer åtalades för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen den 9 oktober. De åtalas. Enligt åtalet ska tjuvfisket pågått åtminstone mellan 1 juli 2017 till 31 augusti när gruppen greps. De misstänkts ha fiskat i ett flertal sjöar i Småland och Sydsverige. Enligt åtalet har männen olovligen fiskat upp omkring 1,7 ton gös, 140 kg gädda, 1,1 ton kräftor och 130 kilo övrig fisk. Värdet av all fångst uppges i åtalet vara totalt 400 000 kronor. Samtliga åtalade nekade till brott.

Dom meddelades den 15 november 2017. 42-åringen dömdes till fängelse i 1 år och 2 månader, samt ska betala omkring 400.000 kronor till staten, dvs den summa de beräknas ha tjänat på det olagliga fisket. De övriga männen dömdes för grovt brott mot fiskelagen till villkorliga domar. De fick inga böter och behöver inte betala mer än 800 kronor var till brottsofferfonden.

Låt oss jämföra detta med de straffsatser som gäller när yrkesfiskare glömmer att skick in en blankett skickar in den försent. Eller om de kommer för tidigt eller för sent till hamnen. i Dessa fall pratar vi alltså inte om lagbrott, utan om mindre förseelser.

Om en yrkesfiskare skickar ett loggboksblad för sent blir sanktionsavgiften mellan 2 000 kronor och 25 000 kronor. Om en yrkesfiskare glömmer att förhandsanmäla ankomst till hamn, kommer för tidigt eller för sent till hamnen så blir sanktionsavgiften mellan 2 000 och 25 000 kronor. Glömmer de föra in en fångad art i loggboken kan de bli uppemot 35 000 kronor i sanktionsavgift. Det är ungefär 100 sådana ärenden per år, där det vanligaste är förr sent inlämnade loggboksblad. När yrkesfiskare döms för tjuvfiske är böterna betydligt högre än när privatpersoner döms.

Att lämna in ett loggboksblad för sent är alltså betydligt dyrare än tjuvfiske i de allra flest falla. Det är en helt orimlig ordning. Det finns också mycket små möjligheter för en yrkesfiskare att smita undan ansvaret och inte betala. För sen ankomst eller för tidig ankomst kan bero på att fiskebåten fått problem till havs eller att det blåst upp till storm. Det blir i allmänhet sanktionsavgift ändå. En sanktionsavgift som ingen kan smita ifrån.

När det gäller icke yrkesfiskare är det däremot inga sådana problem,. Det finns i stort sett ingen kontroll och övervakning, ingen vet hur mycket som fiskas av så kallade fritidsfiskare. Och bryter de mot lagen genom tjuvfiske eller genom att sälja fisk svart åker de i stort sett aldrig fast och om de åker fast får de inga eller rena struntsummor till böter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Att anlända försent eller glömma ett papper dyrare än tjuvfiske”

Kommentarer är stängda.