Nya S 349 Gitte Henning

På lördag den 12 maj ska Henning Kjeldsen visa upp sina fiskebåtar i Skagen. Främst är det förstås den nya S 349 Gitte Henning han vill visa upp. Nya Gitte Henning är med sina 4 624 bruttoton och sin längd på nästan 90 meter Danmarks största fiskebåt såväl som Nordens största pelagiska fiskebåt och världens största pelagiska färskfiskbåt (RSW).

På fredag anländer den nya Gitte Henning till Hirtshals för att därefter gå till Skagen där den ska visas upp på lördag.

Gitte Henning A/S är Danmarks största fiskeriföretag, men det är ett litet företag jämfört med norska och isländska jättar som Austevoll Seafood ASA, Samherji och HB Grandi. I Sverige finns ett företag som har verksamhet både i Danmark och Sverige, Astrid Fiske (Astrid Fiskeri) som är ungefär lika stort som Gitte Henning A/S.

GITTE HENNING L349 (ska vara S 349) from Elias Reite on Vimeo.

Förutom den nya S 349 Gitte Henning äger Henning Kjeldsen och hans fru Birthe Kjeldsen via bolagen Gitte Henning A/S, Nordstrand Fiskeri ApS och HG 352 Polaris ApS också L 349 Vestfart (314 bruttoton), S 149 Birthe (153 bt), S 47 Lasse (117), S 49 Birgitte Martine (111) samt kvotjollarna L 749 Østkysten, ND 14 Nanna, L 49 Lasse och HG 271 Lange Lars. Henning Kjeldsen äger dessutom 51% i P/R Frida Amalie L 549 som äger L 549 Frida Amalie (431 bt).

Vidare ingår Lynge Fiskeri ApS med S 449 Myggenes (431 bt) och S 41 Sydkysten (38) samt två kvotjollar, L 51 Nordstrand och HG 61 Nissum i det som räknas som Kjeldsen-koncernen. Även Karen Nielsen ApS med HM 127 Karen Nielsen (274 bt) och August A/S med S 549 Birgitte (164 bt) brukar räknas in bland de företag som kontrolleras av Henning Kjeldsen och i Kjeldsens fiskeflotta.

Vid ett polskt varv är dessutom ytterligare en båt, L 349 Birgitte under konstruktion.

I Norge är Henning Kjeldsen dessutom delägare i Fiskeriselskapet Myggenes AS.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!