Lögner om sillens giftighet

Sill är inte farligt att äta. Inte ens sill från Östersjön. Livsmedelsverket ljuger de också när de menar att sill från Östersjön kan innehålla för mycket gifter. Varken sill från Östersjön eller sill från Nordsjön och Skagerak innehåller farliga mängder gifter. Tidigare har sillen från Östersjön varit giftig men så är inte längre fallet och Livsmedelsverkets rekommendationer ska ändras.

Sill från Nordsjön, Skagerak och Kattegatt har aldrig varit giftig. Aldrig någonsin. Inlagd sill är aldrig från Östersjön utan alltid från Kattegatt, Skagerak, Nordsjön eller Nordatlanten. Inlagd sill har aldrig varit giftig och är inte farlig att äta. Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inte höga halter miljögifter. Trots detta förekommer det påståenden i media om att det finns gifter i den inlagda sillen. Det är ren lögn.

Intressant i sammanhanget är också det faktum att samma sillbestånd, det västra beståndet i Östersjön, den så kallade Rügensillen, fiskas i både Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerak. När den fiskas i Östersjön och Öresund har Livsmedelsverket ansett att den är giftig och när den fiskas i Kattegatt och Skagerak att den är är ogiftig. Sådan rekommendationer kan inte tas på allvar. Sannningen är att den inte innehåller några farliga mängder gifter.

Sill är ofarligt att äta. Oavsett varifrån den kommer förutom om den kommer från Bottenhavet. Då kan den innehålla för mycket gifter. Sill (strömming) från Bottenhavet äter folk i huvudsak i form av surströmming och den säljs sällan som färsk konsumtionsfisk.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!