HM 379 Lingbank såld till Kanada

HM 379 Lingbank

HM 379 Lingbank. Bild: Bendt Nielsen

Den pelagiska trålaren HM 379 Lingbank på 493 bruttoton har sålts av familjen Rasmussen (Lingbank Fiskeri ApS) till Canadian Fishing Company i Vancouver i västra Kanada. De kanadensiska köparna säger i Fiskeritidende att de köper Lingbank då det är en modern båt som passar deras fiske:

-Vi køber Lingbank, fordi det er et velholdt og moderne skib.  Selv om Lingbank er lidt større end vores behov, så er den passende til det fiskeri, vi skal bruge, siger den canadiske skipper Brian Dickens, og også familien Rasmussen og selskabet Lingbank Fiskeri ApS er tilfredse med salget.

-Vi fik det for Lingbank vi forlangte. Vi venter jo på vores nye Lingbank, så vi skulle handle med en køber, der gjorde det muligt at vi kunne fiske længst muligt, siger Jens Schneider Rasmussen, medejer af Lingbank FiskeriAps.

Den nu sålda HM 379 Lingbank byggdes 1985 vid Flekkefjord Slipp & Marin i Norge för dansk köpare och blev E 567 Shannon. Det är knappast en båt som betraktas som modern i Europa men i Nordamerika används ofta väldigt gamla båtar i fisket. Båtar byggda på 1950-talet eller faktiskt ibland ännu äldre. Konstruktion och design av nybyggda båtar är i allmänhet också mycket gammaldags och ålderdomlig. Båtar med RSW-tankar som Lingbank existerar nästan inte.

Canadian Fishing Company (Canfish) har egna fiskebåtar och driver flera fiskfabriker. Företaget grundades redan 1906 och ingår sen 1984 i Jim Pattison Group. Företagets fabriker filear och vidareförädlar torskfiskar av olika slag, sill, lax, hälleflundra med mera. Canfish har totalt 5 000 anställda. Förutom fabrikerna och egna fiskebåtar hyr de också in fiskebåtar samt deläger fiskebåtar med andra företag.

Fiskebåtar vid Canfish huvudanläggning

Fiskebåtar vid Canfish huvudanläggning

Jim Pattison Group har totalt 45 000 anställda inom en lång rad olika områden såsom reklam, nöjesindustri, media, livsmedel, förpackning, handel med fordon, bildelar och livsmedel, detaljhandel, hamnverksamhet och handel med skogsprodukter.

Lingbank Fiskeri ApS har beställt en ny båt från Karstensens Skibsværft i Skagen och den ska levereras i augusti.

Bild: Karstensens

Nya Lingbank. Bild: Karstensens

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!