S 349 Gitte Henning uthyrd till Färöarna

Henning Kjeldsen tycks ha börjat göra allvar av sina planer att lämna det danska fisket. Han har hyrt ut sitt flaggskepp, S 349 Gitte Henning, till Vardin P/f, ett av Färöarnas två stora fiskeriföretag. Den ska få färöisk flagg.

S 349 Gitte Henning. Bild: Kent Bandholm Hansen/Bandholms Skibsbilleder

Båten som en tid varit Danmarks största fiskebåt blir dock inte störst på Färöarna utan bara den tredje största fiskebåten i det lilla ö-riket. Det blir dock Vardins största båt med sina 4 624 bruttoton. Företaget har också skaffat sig en rätt att köpa båten. Färöarnas pelagiska fiske är inriktat på blåvitling och makrill.

Henning Kjeldsen uppger att han även sålt L 349 Birgitte. En båt som han formellt inte äger då den ägs av August A/S som på papprets ägs av Kim Folmer Pedersen. Den senare är dock att betrakta som en bulvan för Henning Kjeldsen.

Henning Kjeldsen verkar dock behålla sina fiskerättigheter och ska inregistrera den förra Gitte Henning, idag med namnet Gitte, som fiskebåt igen. Båten är på 2 150 bruttoton.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!