Rysslands största fiskeriföretag 2019

De största ryska fiskeriföretagen är mycket stora företag för att vara fiskeriföretag De sysslar i allmänhet med all sort fiske, fiskförädling och handel. En del av dem ägs av välkända ryska oligarker men inte alla. Det största företaget är Norebo Holding (hette tidigare Karat Holding) som idag ägs av Vitalij Orlov. Tidigare var svensken Magnus Roth också delägare men han har lämnat och äger idag litauiska Baltlanta samt det tidigare Katla Seafoods som ägdes av isländska Samherji.

Norebo är idag inblandat i en rättsprocess med en annan tidigare delägare, Alexander Tugusjev. Bolaget har 16 dotterbolag, Karat-1, Murmansk Regional Fleet, Murmansk Trawl Fleet (MTF), Akros, Roliz, Alternativa, Sogra, Rybprominvest, Sakhalin Leasing Fleet, Yamsy, Karelian Seafood, Akros-3 och KZEB-Seld.

Rysslands största fiskeriföretag 2019, namn omsättning miljarder rubel, ägare

  1. Norebo Holding, 58,2, Vitalij Orlov
  2. Gidsrostroy, 34,6, Alexander Verkhovskij
  3. North-West Fishing Consortium (SZRK), 32,2, Gennadij Mirkorodskij och Dimitri Ozerskij
  4. Okeanrybflot, 26,6, Igor Jevtusjok och Valeri Ponomarev
  5. Russian Fishery Co (RFC), 21,6, Gleb Frank
  6. Salmonica Group, 17,3, familjen Kosjemyako
  7. Sigma Marine International, 14,0, Maxim Petrusjin and Sergei Popov
  8. FEST-Group, 12,7, Juri Prutkov
  9. FOR-Group, 11,5, familjen Klebanov
  10. Tiger Group, 10,0 (NBAMR), Sergei Darkin

I Gidsrostroy-koncernen ingår Sakhalin Island och Preobrazhenskaya Base of Trawling Fleet (PBTF) samt en 50% andel i Poronay. PBTF köptes av familjen Kosjemyako år 2018. Alexander Verkhovskij har kopplingar till oligarken Roman Abramovitj.

I SZRK ingår bland annat Arkhangelsk Trawl Fleet och i Okeanrybflot Vityaz-Avto, Polluks samt delägande i Phoenix. Både Igor Jevtusjok och Valeri Ponomarev, ägarna av Okeanrybflot, är aktiva politiker.

Russian Fishery Company som startades 2011 har bl.a. dotterbolagen Turnif, Intraros, Vostokrybprom, Sovgavanryba, DMP-RM och Russian Crab. Gleb Frank är svärson till den kände ryske oligarken Timtjenko som har starka band till Putin. De 4 första företagen köptes från Pacific Andes, en internationell fiskerikoncern som ägdes av den kinesiska familjen Ng, men som numera gått i konkurs och upplösts.

I Salmonica Group ingår bland annat Tymlat Fish Factory, Sea Resources, Ozernovsky RKZ No. 55, Rykhholkam och Voskhod medan Sigma balnd annat består av Sigma Marine International, Sofco och Tralflot.

FEST består av Sagittarius, Taurus och Eridan samt delägande i Phoenix: Ägaren Prutkov var tidigare direktör i Statliga MTF. Hans fiskeriföretag är utköpta delar av MTF, affärer som genomfördes samtidigt som Norebo (Karat Group) köpte huvuddelen av MTF.

FOR består av bland annat Sea Star medan Tiger Group främst innefattar Nakhodka Active Marine Fishery Base (NBAMR). Sergei Darkin som är huvudägare i Tiger var tidigare guvernör i Primorsk-provinsen, 2011 sålde han Roliz till Karat Group (Norebo idag).

De enda länder i Europa som har fiskeriföretag i samma storlek som de ryska företagen är Norge, Island, Nederländerna, Frankrike och Spanien.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!