Litauens största fiskeriföretag 2019

Litauens fiskeribransch liknar den estniska och den lettiska och är uppdelad på samma sätt, en del med företag som ägnar sig åt internationellt fiske och en del med företag som fiskar i Östersjön. Men den internationella delen är än mer dominerande än i de två andra baltiska staterna.

Det största litauiska företaget som ägnar sig åt internationellt fiske är Baltlanta UAB vars ägare är den i Norge bosatte svensken Magnus Roth. Han var tidigare också delägare i ryska Norebo-koncernen men så är det inte längre utan Norebo ägs av Vitalij Orlov medan Magnus Roth äger Baltlanta, Katla Seafoods och Rainbow Reefers, sannolikt via Three Towns Capital i Hong Kong och Lispa SL i Spanien. Dessutom är han eventuellt delägare i tre rederiföretag på Cypern. Baltlanta bedriver i huvudsak fiske i Mauretanien, Marocko och Västsahara.

I Norge äger Roth också Canomaro-koncernen med Canomaro Shipping AS, Canomaro Oilservice AS och Canomaro Real Estate AS. Canomaroföretagen är också delägare i en lång rad företag inom shipping och offshore.

Det näst största fiskeriföretaget i Litauen är Atlantic High Sea Fishing UAB som ägs av det nederländska storföretaget Parlevliet & van der Plas (PP Group). Fisket bedrivs i Nordatlanten men även utanför Mauretanien. Jan Dijkdrent som företräder bolaget Vao är en tidigare anställd i ett dotterbolag till PP Group i Tyskland. Det är sannolikt att även detta bolag ägs av Parlevliet &van der Plas. Vao tycks ha fiskerättigheter i Mauretanien och internationellt vatten utanför Peru samt i Nordatlanten enligt ett dokument från litauiska myndigheter. Företaget verkar inte bedriva någon egen fiskeriverksamhet.

Arctic Fishing UAB ägs av Alexander-Yuri Silagin som bor i USA. Bolaget fiskade tidigare krabba i Barents Hav och Nordatlanten men har på grund av ändra regler fått sluta med detta i likhet med de lettiska företag som ägande sig åt samma sak. Omsättning och antal anställda har därmed minskat kraftigt.

Ett företag av samma typ som Arctic Fishing UAB är UAB Seivalas som verkar kopplat till Vytas Ramanauskas, en jurist som företrätt bolaget. Han har samma efternamn som en person som företrätt ett av de lettiska krabbfiskeföretagen som formellt ägts av ett bolag i Litauen. Seivalas äger idag båten Plutonas som har rysk flagg och verkar främst ägna sig åt räkfiske.

Marlinas UAB är ett räkfiskeföretag med isländsk ägare, Reyktal ehf, som också äger fiskeriföretag i Estland.

Även Norgertus som ägs av Saulius Staskus är ett bolag som tycks ha ägnat sig åt internationellt fiske i Nordatlanten. Dock inte krabbfiske. Idag verkar företaget inte bedriva nåt fiske alls. Sannolikt äger de inte heller någon fiskebåt.

Omsättningssiffror för fiskeriföretag i Litauen har inte gått att komma över så jag redovisar en lista med antal anställda. Det är också möjligt att jag missat företag. Några av företagen på lista har idag sannolikt ingen fiskeriverksamhet.

Litauiska fiskeriföretag efter antal anställda 2018, namn, antal anställda, ort, ägare

 1. Baltlanta UAB, 150, Klaipeda, Magnus Roth (Norge)
 2. Atlantic High Sea Fishing UAB, 80, Vilnius, PP Group (Nederländerna)
 3. Marlinas UAB, 50, Klaipeda, Reyktal ehf (Island)
 4. Senoji Baltija UAB, 25, Klaipeda, Arturas Mazelis
 5. Banginis UAB, 25, Klaipeda, Algirdas Aušra
 6. Prekybos Namai Aistra UAB, 10, Klaipeda, trol. Sergej Snėgiriov
 7. Stekutis UAB, 7, Klaipeda, trol. Algimantas Rudys
 8. Monistico UAB, 5, Klaipeda, Monistico (Estland)
 9. Spika UAB, 5, Klaipeda, trol. Gintaras Gylys
 10. Vao UAB, 3, Vilnius, trol. PP Group
 11. Arctic Fishing UAB, 3, Vilnius, Alexander-Yuri Silagin
 12. Grinvita UAB, 2, Klaipeda, Sergej Grinčenko
 13. Seivalas UAB, 2, Klaipeda, ??
 14. Norgertus UAB, 1, Klaipeda, Saulius Staškus

Källa: Rekvizitai

Det största företaget inom östersjöfisket är troligen Banginis UAB vars ägare troligen är Algirdas Aušra. Banginis ägnar sig åt pelagiskt fiske av sill och skarpsill som i huvudsak landas i Skagen och Västervik.

Senoji Baltija UAB fiskar också i Östersjön är ett företag i samma storlek som Banginis UAB.

Monistico UAB är ett dotterbolag till estländska Monistico som ägs av Arne Salong och Tiit Söber.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!