Italiens största fiskeriföretag 2019

I Italien är det stora internationella fiskeriföretaget Bolton Group registrerat. Huvudkontoret finns dock i Milano i Italien. Företaget är det i särklass största italienska fiskeriföretaget, tillika ett av världens största. Bolton Group är ett konglomerat med mer än 10 000 anställda och 69% av omsättningen kan hänföra till livsmedel. I livsmedelssektorn dominerar fisk, främst tonfisk genom varumärken och företag som Rio Mare, Saupiquet och Palmera. Alla tre företagen är fokuserade på tonfiskprodukter. I övrigt har koncernen också livsmedelsverksamhet med konserverat kött (Simmenthal, köpt 2013) och såser (Prima).

Rio Mare har en fiskberedningsfabrik i Italien, Saupiquet har fiskberedningsfabriker i Frankrike som förutom tonfisk också hanterar makrill och sardiner. Dessutom har de en mindre flotta av snörpvadsbåtar för tonfiskfiske. Båtarna fiskar i Guineabukten utanför Västafrika.

Grupo Conservas Garavilla köptes av Bolton Group år 2015 inklusive fyra fabriker i Ecuador. Säljare av aktieposten på 55% var riskkapitalbolaget MCH Private Equity. Garavillas varumärke är Isabel. Precis som Saupiquet, Rio Mare och Calvo är Garavilla inriktat på tonfisk. Garavilla grundades 1887 och har idag flera konservfabriker i Spanien.

Förutom den långa raden av fiskberedningsföretag med mindre fiskeflottor har Bolton Group också investerat i ett större fiskeriföretag, tonfiskfiskeföretaget Tri Marine InternationalKöpet av en minoritetspost gjordes 2013. 2019 köpte de resten av företaget och är numera huvudägare. Tri Marine är ett av världens största tonfiskfiskeriföretag med bas i Singapore. Ursprungligen startat 1972 av italienska staten för att förse italienska fiskberedningsföretag i Italien med tonfisk. Företaget privatiserades 1988. Tri Marine är uppbyggt som ett riskkapitalbolag med ett managementbolag som sköter det centrala företagets ekonomi och olika bolag med samma eller närstående ägare. Företaget är i sig själv också ett av världens största fiskeriföretag. Förutom tonfiskfiskebåtar har företaget också fabriker i land. Tri Marine har omkring 5 000 anställda i en mängd olika verksamheter inklusive fiske.

Bolton Group är idag också stor ägare i spanska Grupo Calvo med 28% av aktierna, ett stort fiskeriföretag med verksamhet inom tonfiskområdet. Familjen Calvo är dock fortfarande huvudägare. Bolton Group äger 40% av företaget, resterande aktier ägs av familjen Calvo och olika banker. I Spanien äger koncernen också majoriteten av Grupo Conservas Garavilla medan en minoritet ägs av familjen Garavilla.

Grupo Calvo grundades 1908, på 1980-talet började företaget fiska tonfisk med egna båtar, 1988 startade de en fabrik i Venezuela, Atorsa, 1993 köpte de företaget Nostromo i Italien, 2003 öppnade de en tonfiskbearbetningsfabrik i El Salvador och året efter köpte de Brasiliens ledande fiskkonservföretag, Gomes da Costa. 2012 blev Bolton Group kontrollerande ägare i Grupo Calvo. Företaget leds dock fortfarande av familjen Calvo. Grupo Calvo har idag 4 200 anställda, en flotta av tonfiskfiskebåtar som fiskar i Sydatlanten (Guineabukten) och Stilla Havet, både i västra delarna och utanför Sydamerikas västra kust och försäljningsverksamhet i 70 länder. Fabriker finns i Spanien, Italien, Brasilien och El Salvador. Fiskeflottan i dotterbolaget Calvopesca är baserad i Spanien, El Salvador och Panama.

Huvudägare i Bolton Group är familjen Nissim, ursprungligen från Grekland.

Bolton Group tas inte upp i EU:s översikt över fiskeriföretag i Italien. Detta trots att det är ett av världens största fiskeriföretag. Anledningen är troligen att företagets fiskeriverksamheter främst finns i andra länder.

Övriga fiskeriföretag i Italien är förhållandevis små. Men i likhet med Bolton Group är de huvudsakligen engagerade i fiske av tonfisk.

Största italienska fiskeriföretag, namn, omsättning miljoner euro år 2016, anställda, ägare

  1. Bolton Group, 1 960, 10 000, familjen Nissim (69% av omsättningen är livsmedel, huvudsakligen fiskprodukter)
  2. Asaro Matteo Cosimo Vincenzo SRL, 14,7, 45, familjen Asaro
  3. Azzurra Pesca SRL Unipersonale, 4,1, 7
  4. Testa Giuseppe ECSRL, 2,4, 13
  5. Pescatori San Pietro Apostolo, 2,0, 18
  6. Euro Pesca Cetara SRL, 1,6, 18
  7. Pescatori La Tonnara Societa’ Cooperativa, 1,5, 9

Förutom fiskeriföretaget Asaro Matteo Cosimo Vincenzo SRL med sina tre dotterbolag, ett i Italien och två i Senegal så äger familjen Asaro också Asaro Pesca and Asaro Seafood som bedriver restaurangverksamhet respektive fiskhandel. Totalt har koncernen 14 fiskebåtar.

Azzurra Pesca S.R.L. Unipersonale ägs av Emanuele Catania. Företaget är innehavare av den tredje största tonfiskkvoten i nordatlantiska vatten (inklusive Medelhavet), dvs det område som förvaltas av ICCAT. Bolaget har dotterbolag som sysslar med fiskförädling, fiskhandel och restaurangverksamhet. Förutom att fiska tonfisk ägnar de sig också ansjovis och sardinfiske. Av de två dotterbolagen finns ett i Marocko och ett i Italien. Koncernen äger två fiskebåtar. Dessutom är företaget ägare av Consorzio Marenostrum Tuna tillsammans med Testa Guiseppe, Pescatori San Pietro Apostolo och Pescatori La Tonnara Societa’ Cooperativa. Detta konsortium omfattar 9 av 12 tonfiskfiskebåtar i Italien.

Testa Guiseppe som ägs av familjen Testa är ytterligare ett bolag som fokuserar på att fiska tonfisk. Företaget bedriver också fiskförädling.

Den tredje delägaren i Consorzio Marenostrum Tuna är Pescatori San Pietro Apostolo som har 35 delägare och alltså en slags kooperativ. De äger två fiskebåtar. Sju av delägarna äger också Euro Pesca Cetara, ett annat fiskeriföretag.

Pescatori La Tonnara Societa’ Cooperativa är den fjärde delägaren i Den fjärde delägaren i Consorzio Marenostrum Tuna är det uttalade kooperativet. De har två fiskebåtar som också främst ägnar sig åt att fiska tonfisk.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!