Miljövänners okunnighet om hoki och alaska pollock

Alaska pollock fiskas i de norra delarna av Stilla Havet. Främst av Ryssland, Korea, Japan och USA. Det mesta rensas, fileas och fryses ombord och inte i land.

Det finns noll kilo Alaska pollock som skickas till Kina från Europa och sen tillbaka. Det mesta av EU:s import av Alaska pollock kommer dessutom från USA. En del av det kan dock säkert också fileas och frysas i Kina. Även när det gäller hoki är det noll kilo som skickas från Europa till Asien och tillbaka. Detta då hoki fångas kring Nya Zeeland och Australien.

Ändå tycks Anna Ljungström på Supermiljöbloggen tro att hoki och alaska pollock skickas fram och tillbaka mellan Europa och Kina.

När det gäller torsk och sej så rensas, fileas och packas i stort sett allt i Norge, Polen, Sverige (jo det finns såna fabriker i Sverige) och ombord på fabrikstrålare. Det förekommer dock att torsk fångad i norska eller ryska vatten skickas till Kina för att fileas och frysas. Klimatpåverkan är dock inte högre för den fisken än för den som fileas i Europa.

Det finns alltså inget ohållbart ur klimatsynpunkt med detta vilket Anna Ljungström antyder (även om hon medger att det inte finns). Det som kan kritiseras är utnyttjandet av de låga lönerna i Kina. Och Ljungström menar nog sill och skarpsill när hon skriver sill och ansjovis. Ansjovis är ovanligt i Sverige och när det står ansjovis på en burk handlar det i allmänhet om skarpsill.

Vildfångad fisk är inte heller ett bättre alternativ än odlad som Ljungström påstår. Odlad lax innehåller alltid mindre mängd gifter, i stort sett inget, än vildfångad lax och är alltså bättre. Fisket för tillverkning av fiskmjöl som blandas in i laxfodret är i stort sett alltid långsiktigt hållbart, alltid klimatvänligt och miljövänligt. Det är mycket klimatvänligare än torskfiske. Det har också möjliggjort att vi kunnat utnyttja Östersjöns skarpsill och sill till mat vilket vi annars inte kunnat göra i samma utsträckning som idag. Och WWF:s fiskguide är delvis en förljugen produkt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!