Útgerðarfélag Reykjavíkur och Brim

Útgerðarfélag Reykjavíkur hf (UR) är ett isländskt fiskeriföretag som grundades 1988 som Tjaldur ehf av Kristjan Gudmundssson och hans två söner Hjalmar och Guðmundur Kristjánsson. Den sistnämnde är idag VD i bolaget. Huvudkontoret placerades redan från början i Reykjavik även om familjen var från en mindre ort. 1999 köptes ett räkfiskeföretag men denna verksamhet avvecklades redan 2003 på grund av olika problem.

2018 köptes 34,1% av aktierna i Islands näst största fiskeriföretag HB Grandi hf vilket gjorde Brim hf till kontrollerande ägare. Ett år senare bytte HG Grandi hf namn till Brim hf varvid moderbolaget bytte namn till Útgerðarfélagi Reykjavíkur hf. Brim hf (tidigare HB Grandi) är ett börsnoterat företag.

HB Grandi hf grundades ursprungligen 1985 genom en fusion mellan Bæjarútgerð Reykjavíkur (Reykjavík Municipal Fisheries Company) och det privata företaget Ísbjörninn.

På Island har Brim hf dotterbolagen Vignir G. Jónsson ehf, Norðanfiskur ehf, Blámar ehf och Ögurvík ehf. Det sistnämnda företaget äger 1 stor frystrålare. Ögurvik har fiskerättigheter på lite över 6 000 ton demersal fiske, i huvudsak torsk, sej och uer (kungsfisk).

I Chile äger Brim hf 20% i företaget Deris SA (tidigare Pesca Chile). Detta bolag var tidigare ett dotterbolag till spanska Pescanova och ägde också Salmones Friosur SA som såldes till Los Fiordos år 2018. Omsättningen i Deris SA var cirka 20 miljoner USD år 2019 och antalet anställda nästan 600. Huvudägare i Deris SA är troligen Friosur SA som 2014 köpte bolaget ur Pescanovas konkursbo. Deris bedriver bland annat krillfiske i Antarktis och fiske av vitfisk, bl.a. kummel, i södra Stilla Havet.

Koncernen kontrollerar också det grönländska fiskeriföretaget Arctic Prime Fisheries ApS (APF) genom att UR äger 16,5% sen 2013 och Brim hf äger 16,5% sen tidigare i år 2020. Största enskilda delägare i Arctic Prime Fisheries ApS är Arctic Prime Coastal ApS med 45% av aktierna. UR äger för sin del 12,5% av Arctic Prime Coastal ApS. APF äger för sin del 50% av Qulusuk Sefaood ApS. Dessutom har Brim hf ett eget dotterbolag på Grönland, Brim Shipping ApS, som äger en större trålare. APF har fiskerättigheter för 10 000 ton bottenlevande fisk (demersal fisk) som torsk, större kungsfisk (uer) och grönländska hälleflundra. Dessutom 18 000 ton pelagisk fisk, främst makrill. Totalt har APF 160 anställda.

UR äger en demersal frystrålare som främst fiskar torsk, kolja, uer, sej och grönländsk hälleflundra. Totaklt har de fiskerättigheter för lite mer än 9 000 ton demersal fisk, främst sej, uer och torsk.

Brim hf har för sin del så stor andel av fiskerättigheterna på Island som det går att ha vilket gör att företaget inte kan expandera på Island utan kan börja expandera utomlands. Satsningen på Grönland är en del av en sådan expansion.

Totalt har Brim hf isländska fiskerättigheter på cirka 48 000 ton demersal fisk, mest torsk, uer och sej samt 119 000 ton pelagiska fisk (blåvitling (kolmule), lodda, makrill och sill). De äger 4 demersala färskfisktrålare, 3 frystrålare för i huvudsak demersalt fiske och 2 pelagiska trålare. De driver 3 fabriksanläggningar i land, en i Reykjavik, en i Arkanes och en i Vopnafjörður. Antalet anställda är cirka 900 och omsättningen 310 miljoner USD.

Den totala mängden isländska fiskerättigheter som hel UR-koncernen är på cirka 63 000 ton demersal fisk samt 119 000 ton pelagisk fisk. Dessutom har koncernen grönländska fiskerättigheter på 10 000 ton demersal fisk och 18 000 ton pelagisk fisk.

Andra källor: Fiskistofa

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!